I TO PRIJE LIJEKOVA

Kako knjige pomažu u borbi protiv depresije?

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 28.09.2012 10:35
  • Objavljeno 28.09.2012 u 10:35
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Depresija je najrašireniji psihički poremećaj u svijetu i u nas. Prema predviđanjima Svjetske zdravstvene organizacije, do 2020. godine depresija će biti druga najraširenija bolest uopće, odmah iza srčanih oboljenja

'Pobijedite depresiju kognitivno-bihevioralnim tehnikama' naziv je knjige koja će se uskoro naći u hrvatskim knjižarama. Autorica knjige je Dragica Barbarić, psihologinja koja se bavi kliničkom praksom. Stekla je europski certifikat za kognitivno-bihevioralnog terapeuta Europskog udruženja za bihevioralno-kognitivne terapije i time se bavi već više od deset godina.

Kako je istaknuto na promociji knjige, kognitivno-bihevioralna terapija djelotvornija je od tableta i predstavlja najuspješniju terapiju protiv depresije, a ovo je prvi put da o toj tematici možete čitati u priručniku na hrvatskom jeziku.

Knjiga 'Pobijedite depresiju kognitivno-bihevioralnim tehnikama' pripada području psihologije i samopomoći. Primjerice, u Velikoj Britaniji se knjige samopomoći utemeljene na kognitivno-bihevioralnim tehnikama za nadvladavanje depresije, strahova, ljutnji i drugih emocionalnih poteškoća zovu – 'knjige na recept'. Upravo takvu literaturu tamo propisuju propisuju liječnici kao prvi korak ako ustanove da patite od tih problema. Naime, postoje znanstveni dokazi o učinkovitosti takvih knjiga, zbog čega je britanski National Health Service odredio da se propisuju prije lijekova i terapije pri liječenju takvih stanja te za to pokriva troškove. Tek ako knjige ne pomognu, osoba se šalje na psihoterapiju ili joj se propisuje lijek.

Depresija je najrašireniji psihički poremećaj u svijetu i u nas. Prema predviđanjima Svjetske zdravstvene organizacije do 2020. godine depresija će biti druga najraširenija bolest uopće, odmah iza srčanih oboljenja. Lijekovi protiv depresije među najčešće su propisivanim farmaceutskim pripravcima, pa bi barem dio korisnika lijekova trebao posegnuti za priručnikom.

Priručnik je namijenjen i psihoterapeutima koji primjenjuju kognitivno-bihevioralnu terapiju, podržavaju ga dvije najuglednije psihologinje, Mirjana Krizmanić i Nada Anić, a dobio je i preporuku Hrvatskog psihološkog društva.

Knjiga donosi primjere iz naše okoline te vježbe i postupke koje svatko može samostalno primijeniti kako bi se izvukao iz depresije ili joj se na vrijeme odupro. Autorica knjige 'Pobijedite depresiju kognitivno-bihevioralnim tehnikama' uči nas kako prepoznati depresiju kod sebe, članova obitelji, prijatelja i djelatnika te kako je izliječiti. Primjerice, gubici za poslodavca mnogo su veći ako njegovi djelatnici pate od neliječene depresije nego primjerice od dijabetesa. Depresivni ljudi nisu samo često na bolovanju nego ni pri radu ne mogu iskoristiti svoj kapacitet te tako proizvode nevidljive gubitke.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi