TRENDI I EFEKTNO

Kako jednostavno osvježiti životni prostor?

Ukrasi na zidovima (4)

Ukrasi na zidovima (4)

Izvor: Promo fotografije / Autor: Promo

Mogućnosti dekoriranja zidova su neograničene, a primjenom zidnih obloga stvarate unikatne prostore prema vlastitim željama
Promo

Promo

Izvor: Promo fotografije / Autor: Promo

Tapete mogu biti izrađene od papirnatih, umjetnih ili tekstilnih vlakana, a osim dekorativne, imaju i zaštitnu ulogu. Da biste postigli željeni efekt, potrebno ih je postaviti na ravnu i očišćenu površinu zida te se pridržavati svih uputa, ukoliko ih postavljate sami. Cvjetni, geometrijski te drugi neobični motivi na zidovima nezaobilazan su dio u kreiranju modernih interijera. Najbolji motivi za dnevne boravke oni su s multipliciranim uzorkom sitnijeg formata i svijetlih boja jer ne privlače pozornost, ukrašavaju prostor i trendovski su vječni.

Pojedine plohe zidova spavaće sobe mogu biti obložene fototapetama s prirodnim i umirujućim prikazima. Takvi prizori, uz primjenu odgovarajućih boja, poput nježne plave ili zelene, bit će pravo osvježenje, a vašu će spavaonicu pretvoriti u ugodan prostor za opuštanje i odmor. Tapete ili zidne naljepnice u dječjim sobama trebaju biti s veselim motivima i u živim bojama da bi poticale dječju razigranost. Učestalim promjenama naljepnica možete na jednostavan način osvježiti prostor, a postavljanjem različitih motiva mijenjati i ugođaj.

Upotreba kamena kao zidne obloge vizualno obogaćuje prostor, a kao dekorativni izričaj može varirati od jednostavnog minimalističkog do raskošnog stilskog. Način primjene kamena kao i konačna obrada, koja definira završne efekte, ovisi o ukusima, potrebama i financijskim mogućnostima. Kamen se može slagati u sitnijem formatu i formirati rustikalniju i hrapaviju površinu zida ili u većim komadima, koji tvore glatku, cjelovitu plohu zida.

Ovisno o željenom koloritu, pojedinac može odabrati od tamnih do potpuno svijetlih vrsta kamena u sjajnoj, mat ili hrapavoj završnoj obradi. Ljepota kamena dolazi još više do izražaja u njegovoj kombinaciji s drugim materijalima – drvom, staklom ili metalom - a naglašava se formatom i načinom slaganja odabrane vrste. Iako pripada hladnim materijalima, kamen primijenjen kao zidna obloga stvara tople ugođaje, naglašava ambijentalne vrijednosti i pojačava identitet prostora.

Drvene zidne obloge
unose toplinu u prostor. Načini slaganja drva su različiti, a ovisno o slaganju, vrsti drva, kao i završnoj boji, stvorit će se određeni ugođaji u prostoru. Boju i vrstu drva moguće je tematski vezati uz odabrani drveni namještaj ili provući drvo kroz detalje – zidnu oblogu, ručkice i nogice namještaja, dekorativne predmete itd. Drvene zidne obloge mogu zauzimati samo dijelove ili kompletne površine zida. S količinom drvenih obloga na zidu ne možete pretjerati, pogotovo jer ih možete slagati u različitim bojama, oblicima i dimenzijama te na taj način razbiti monotoniju većih ploha. Drvo u interijeru oplemenjuje prostor pa će odabir te vrste zidnih obloga zasigurno biti odlično rješenje.

Kao atraktivne zidne obloge možete iskoristiti staklo, koje će na određenoj distanci od zida, s ugrađenom indirektnom rasvjetom i dekorativno obrađenom površinom, postati izuzetno efektno u prostoru. Osim dekorativne uloge, postaje i svjetleće tijelo te tako dodatno osvježava prostor. Staklene zidne obloge izuzetno su popularne u kuhinjama, u kojima se zidna površina iznad radnih ploha zaštićuje i dekorira različitim vrstama stakla.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!