ALICE BALOSSI

Kako je talijanska slastičarka svoj hobi pretvorila u posao koji voli

21.02.2020 u 11:05

Bionic
Reading

U zagrebačkoj knjižari Znanje predstavljena je kuharica talijanske autorice koja će zasigurno oduševiti sve ljubitelje slatkog, ali ujedno nemaju vremena ili dovoljno vještine za pripremu superzahtjevnih delicija. Upravo za njih Alice Balossi skupila je recepte ukusnih slastica kojima nitko neće moći odoljeti i stavila ih u knjigu 'Brze i jednostavne slastice'

Još prije pet godina Alice Balossi radila je dosadan uredski posao koji ju nije ispunjavao, i gdje jednostavno nije bila zadovoljna. Odlučila je unijeti promjenu u svoj život, stoga se prijavila u talijansku kulinarsku emisiju 'Bake off'.

'Nakon sudjelovanja u emisiji 'Bake off' novinari su me često intervjuirali i nekako je priča oko slastičarstva samo krenula. Nakon toga sam pokrenula svoju stranicu 'I dolci di Alice' na kojoj redovito objavljujem recepte i sada mogu reći da zaista radim ono što volim. Nakon emisije i intervjua počela sam sve više pripremati slastice na talijanskoj televiziji, a nakon toliko godina rada i truda, pisanje knjige bilo je kruna tog trenutka', otkrila je Alice Balossi, koja ne samo da obožava podučavati umijeću slastičarstva, kako bi taj vid umjetnosti približila što široj publici, već svakom slatkom receptu voli dati osobni zaokret.

Alice Balossi Izvor: Promo fotografije / Autor: Sonja Kovač

'U slastičarstvu je teško osmisliti recept koji ne postoji na svijetu i koji je originalan jer skoro sve smo već kombinacije probali. Moja tajna je da sve recepte samo pojednostavim. Nakon što ih prilagodim na sebi prihvatljiv način, oni tada zahtijevaju manje potrebnog pribora za pripremu, koraci su znatno jednostavniji, a i uštedjet ćete više vremena.'

Recepti koje je zabilježila i u svojoj kuharici vrlo su ukusni, jednostavni i brzi i namijenjeni onima koji nemaju puno vremena za pripremu slastica ili im se jednostavno ne da dugo stajati uz štednjak, kao i onima koji imaju veliku želju zadiviti prijatelje veličanstvenim desertom, ali nemaju ni vremena niti volje pripremiti ga.

Iako je na promociji knjige bila samo Alice Balossi, ona nije bila sama u procesu stvaranja. Uz nju je cijelo vrijeme bio Paolo Mosca, koji je inače autor mnogih uspješnih televizijskih emisija i spisatelj. Upravo je Mosca upoznao Balossi s njezinim urednikom i pomogao joj oko pisanja, jer kako kaže, stvaranje i pisanje knjige nije jednostavan posao, u njega je potrebno uložiti mnogo truda i vremena.

U primamljivim receptima iz knjige 'Brze i jednostavne slastica' uskoro će moći uživati i gledatelji talijanske televizije, budući da Alice Balossi u ovom trenutku snima emisiju s vlastitim receptima. Ova strastvena ljubiteljica pin-up stila i 50-ih godina prošlog stoljeća, koje svakodnevno živi i kroz svoj stil odijevanja, ali i ukusa u glazbi i slastičarstvu, ipak nije odoljela i nekim tradicionalnim hrvatskim slasticama koje su ju oduševile.

Iako ih još nije sama pripremala, Alice Balossi u Hrvatskoj uvijek uživa u domaćoj makovnjači i bajaderi, pa je vrlo vjerojatno kako ćemo u skoroj budućnosti iste slastice vidjeti u njezinoj novoj, jednostavnijoj, ali i dalje ukusnoj verziji.