SRETNIJI ŽIVOT

Kako izvući najbolje iz posla koji radimo

27.07.2013 u 08:15

Bionic
Reading

Posao koji radimo mnogo je više od izvora zarade. Čak i ako nismo na radnom mjestu iz snova, moguće je biti ispunjen onim što radimo i iskoristiti svoj puni potencijal. Konačno, na poslu smo osam ili više sati dnevno i to nas čeka sve do šezdesetih godina

Zaista nema smisla da smo svaki ponedjeljak loše raspoloženi, jedva čekamo petak, a na planiranje godišnjeg odmora potrošimo više vremena no što sam odmor traje. Ima načina kako da budemo zadovoljni na svom radnom mjestu, piše InsideOut.hr

Istraživanja provedena na ženama u Velikoj Britaniji pokazala su veliku prisutnost nezadovoljstva na radnom mjestu. Čak dvije trećine sudionica izjavilo je da su im njihova radna mjesta nezadovoljavajuća. Sedamdeset posto njih nezadovoljno je jer se ne uklapa u kompaniju u kojoj rade. Nadalje, dvije trećine izjavilo je da nisu zadovoljne odnosima s kolegama na poslu, a polovica ih smatra da nisu napredovale u svojoj karijeri upravo zbog nezadovoljstva koje osjećaju. Iz toga možemo vidjeti da je upravo nezadovoljstvo na radnom mjestu jedan od glavnih krivaca za neispunjenje vlastitog potencijala.

Zarada ili svrhovitost?

Među prvim razlozima za zadovoljstvo poslom, pogotovo u uvjetima krize, naveli bismo dobru plaću i siguran posao. No pokazalo se da je ženama manje važna plaća, a više to da ih se poštuje na poslu te da im je posao intelektualno izazovan. Važnije im je da posao koji rade ima višu svrhu u njihovim životima i društvu, nego da im bude samo izvor prihoda. Ugodna radna atmosfera, dobar odnos kompanije prema zaposlenicima, izazovan posao te mogućnost napredovanja su čimbenici koji utječu na zadovoljstvo poslom, ali i na učinak svakog zaposlenika. Kako bismo mogli iskoristiti svoje potencijale, potrebno je iskoristiti maksimum od navedenih uvjeta.

Posao iz snova

Svatko od nas ima ideju što bi za njega značio posao iz snova. No, iako se ne nalazimo na takvom radnom mjestu, to ne znači da ne možemo poboljšati radne uvjete i biti zadovoljni poslom koji radimo. Za početak, potrebno je fokusirati se na stvari u kojima smo dobri, a ne na svoje slabosti. Također, potrebno je pronaći pozitivne stvari na radnom mjestu i raditi na njima da budu još bolje. Ako imamo ideju kako promijeniti stvari koje nam se ne sviđaju, potrebno je iznijeti tu ideju nadređenima. Možda nas odbiju, ali će svakako vidjeti da smo angažirani i entuzijastični, što može voditi do drugih poboljšanja. Važno je da smo okruženi kolegama s kojima se dobro slažemo i koji nam daju pozitivnu povratnu informaciju o našem radu. Pridavanje pažnje negativnim segmentima na radnom mjestu koji su izvan naše kontrole samo nas dodatno opterećuje. Trebamo biti pozitivni i proaktivni, odnosno preuzeti kontrolu nad svojim životom. Na taj ćemo način biti motivirani da damo maksimum i ljudi će to zamijetiti te ćemo biti na najboljem putu da ispunimo svoje potencijale.

Promjena karijere

Ako uz sav trud i dalje ne uspijevamo pronaći zadovoljstvo u onome što radimo, potrebna nam je promjena radnog mjesta. Može to biti prelazak u neku bolju kompaniju koja vodi brigu o svojim zaposlenicima. A možemo se odlučiti i za potpunu promjenu svog poziva. Tada je važno otkriti za što smo 'stvoreni', odnosno koji posao bi bio najviše u skladu s našim željama, potrebama i našom ličnošću. Za početak je potrebno napisati koje su to vrijednosti u životu koje su nam najvažnije. Nadalje, trebamo zapisati svoje osobine, a možemo tražiti i par prijatelja da učine isto kako bismo zadržali dozu objektivnosti. Na kraju je potrebno otkriti svoju svrhu, metaforički, naravno. Želimo li spasiti svijet, pružati podršku, kreirati nove stvari i slično. Kad povežemo te tri liste i vidimo koja bi zanimanja iz toga proizašla, nalazimo se na pravom putu. Jednom kad smo otkrili svoj idealan posao, potrebno je uskladiti svoje misli s postignućem i pripremiti se na težak rad. Pred nam je vjerojatno vrijeme odricanja, no jednom kad dođemo do mjesta kamo idemo, osjetit ćemo ogromno olakšanje i zadovoljstvo. Zamislite samo kako je dobar osjećaj veseliti se odlasku na posao, a onda se veseliti svom slobodnom vremenu. Također, efekt prelijevanja, odnosno prijenos zadovoljstva u druge segmente života poput odnosa s partnerom, djecom i prijateljima je ogroman. I to je nešto što nam je svima dostupno. Korak po korak, odlučimo se i izborimo za poslove na kojima ćemo zaista moći ispuniti vlastite potencijale, dati svoj maksimum i biti zadovoljni, samoaktualizirani.

Tekst je preuzet s portala za primijenjenu psihologiju Insideout.hr.