ODLIČNI TRIKOVI

Kako izbjeći kuhanje nakon povratka kući s posla

06.03.2014 u 08:41

Bionic
Reading

Nakon kraja radnog vremena trčite u dućan, onda kući i nakon toga odmah stajete za štednjak i provodite iduća dva sata kuhajući, na kraju od umora i gladi više niti možete niti želite jesti – poznat scenarij?

Tko kaže da kuhanje kasnog ručka ili večere nakon posla mora biti dugotrajan i mukotrpan posao. Uz ovih nekoliko trikova, kuhanje će biti lakše no ikada, s time da se neće narušiti kvaliteta vaše ishrane, piše Yahoo.com

Kupljeno pečeno pile
Već ispečeno pile, koje ste pokupili na brzinu pri povratku s posla možete iskoristiti na brojne načina. Samo zato što ste kupili već pečeno cijelo pile, ne znači da ga morate jesti u to obliku, već vam ono može poslužiti kao osnova za pravi obrok. Na primjer, nasjeckajte meso i pomiješajte ga s radičem i slanim sirom te vam to može biti sjajan prilog. Narezanu piletinu možete pomiješati i s kuhanom tjesteninom i pirjanim lukom ili pak ubaciti u juhu. Ako baš to sve propadne, uvijek možete komad pilećeg mesa ubaciti između dvije kriške kruha, dodati malo salate i pojesti zdrav i hranjiv sendvič.

Napravite poveću količinu umaka
S obzirom na vlastiti ukus, napravite veću količinu zelene ili crvene šalše, a dio možete i smrznuti. Šalšu obavezno dobro začinite i naravno koristite svježe začine. Upravo će vam taj prilog sjajno koristiti ako nakon posla na brzinu kupite komad pečenog lososa ili pilećih prsa. Vaša večera više neće djelovati tako asketski, i iznenadit ćete se koliku razliku može učiniti malo bosiljka i češnjaka.

Skuhajte žitarice unaprijed
Večer prije skuhajte rižu, ječam, pir ili već žitaricu koju volite jesti. Kada se ohladi, spremite je u plastičnu posudu s poklopcem i stavite u hladnjak. Sutradan kada se vratite s posla jednostavnu je trebate samo zagrijati i već ćete imati temelj za obrok. Istu stvar možete učiniti i s lećom i grahom.

Riba
Kupite malo veće količine ribe, očistite je i spremite u zamrzivač. Naime, rijetko koja zdrava namirnica može biti tako brzo gotovo kao riba. Jednostavno komad ribe prepecite na tavici ili stavite u pećnicu s malo soli i maslinova ulja.

Uvijek imajte lisnato tijesto pri ruci
Lisnato tijesto doista je tajno oružje brzog kuhanja. Naime, na njega može ići doslovce sve, od slanog do slatkog i može poslužiti u doista svakoj prilici.

Ponekad pojedite i sirovo povrće
Povrće kao što je kelj ili čak i prokulice ne morate nužno uvijek kuhati. Dovoljno je da ga na sitno narežete i pokapate limunovim sokom da omekša.

Izbjegnite recepte i liste za kupnju

Nemojte se opterećivati da svaki dan morate imati večeru koja se ima glavni dio i prilog. Usput si kupite ono što vam se doista jede – ma tko kaže da morate jesti meso i rižu svaki dan. Možda vam se danas baš jede sendvič od avokada i nekoliko meko kuhanih jaja.

Jaja
Imajte na umu da jaja nisu samo za doručak. Omlet sa sirom, s raznim povrćem kao što je svježi špinat, uz čašu svježeg iscijeđenog soka ili pak vina – doista odlična kombinacija za kraj radnog dana.