STROGA LJUBAV

Kako dresirati štenad?

Bionic
Reading

Obuka pasa počinje od trenutka kad ga dovedete kući, a rezultat bi trebao biti poslušni ljubimac koji zna pravila doma u kojem živi te pristojno ponašanje u društvenim situacijama

Nekoć se smatralo kako pse treba obučavati ili kako se to govorilo 'dresirati' tek u starijoj dobi, od oko godine dana. Držalo se da je tek stariji, odrasli pas sposoban proći kvalitetnu obuku. Tako se često događalo da i odrasli psi imaju probleme iz šteneće, djetinje faze.

Već dulje vrijeme, naravno, smatra se da obuka pasa počinje čim štene stigne u dom. Pse se, baš kao i ljude, može odgajati od najranije dobi. K tome, štenad, za razliku od ljudske nejači, već veoma rano postaje u velikoj mjeri neovisna o roditelju te sposobna usvajati nova znanja.

Sve češće se novopečeni vlasnici obraćaju trenerima čim štene stigne u njihov dom i to je, obično, najsretnija varijanta. Ipak, katkad vlasnici postave pitanje: 'Je li to prerano?', vođeni nekoć uvriježenim mišljenjem kako štenad nije spremna za obuku. Baš naprotiv, s mladim psima često je pravo zadovoljstvo raditi jer radi se o veoma inteligentnim bićima koja rado upijaju nova znanja, a nisu imala vremena steći pogrešne navike.

No, koji su najčešći problemi pri odgoju štenadi? Prije svega, s obzirom na to da u gradskim uvjetima velik broj pasa živi u stanovima, tu je veoma važna navika učenja čistoći u stanu, to jest obavljanju nužde vani a dijelom isprva i za na to predviđenom mjestu u stanu. Nije moguće do detalja objasniti ovu presudnu stvar pri odgoju štenadi u nekoliko redaka no važno je naglasiti kako su psi po prirodi čiste životinje te, s ispravnim vodstvom, lako usvajaju te navike.

Nije stoga potrebno maleno štene ni na koji način kažnjavati ili opominjati ako obavi nuždu u stanu. Važnije je veoma često izvoditi ga, imajući na umu da psić fiziološki ne može dugo trpjeti, i obilno ga hvaliti kad obavi nuždu vani ili na za to predviđenom mjestu u stanu. Takozvana 'pelena' ili rasprostrte novine u tom će smislu dobro poslužiti.

Kažnjavanje ili grđenje može biti kontraproduktivno i nerijetko dovesti do toga da maleni obavi nuždu u našoj prisutnosti – iz straha. Tada se ljudima zna dogoditi da uđu u začarani krug pretpostavljajući pogrešno kako im psić prkosi za što psi nemaju ni mentalnih kapaciteta ni sklonosti. U tom su smislu veoma izravni i nepatvoreni stvorovi i u njihovu se svijetu ništa ne događa naknadno već su reakcije jasne i trenutne.


Tako bismo se i mi morali ponašati kad nas naš štenac gricka po rukama. Imajući na umu da je taj način komunikacije posve prirodan psima treba, najbolje je, uz oštro 'Ne' prestati kontaktirati sa štenetom pa nastaviti kontakt kad se vražić smiri.

Grickanje namještaja i cipela najbolje je spriječiti prevencijom. Jedan od izvrsnih načina da pas ne počne grickati pokućstvo i demolirati stan je da za to uopće ne dobije priliku. Stoga je važno štene držati na oku kad smo kod kuće, a kad ga ostavljamo samog treba ga ostaviti u prostoriji gdje nema stvari koje može oštetiti, ili čak u posebnom 'kavezu' koji ne služi da bi se psića kaznilo već da dobije osjećaj sigurnosti a istovremeno bude pod kontrolom. Također, važno je štenetu dati i neke grickalice da jača zube.

Što se igračaka tiče, ne valja pretjerivati. U trgovinama opreme za kućne ljubimce mnogo je raznovrsnih proizvoda, no mnogi od njih više su namijenjeni tome da privuku ljude no pse. Kakva dobra grickalica ili takozvani kong ispunjen hranom zabavljat će vašeg psića posve dovoljno.

Izbjegavajte mekane, gumene ili plastične igračkice koje štenac oštrim zubićima može razderati pa i progutati njihove dijelove. Loptice su namijenjene interaktivnoj igri s vlasnikom a ne treba ih držati uvijek dostupnima štenetu već vaditi kad se naumimo s novim ukućanom poigrati. Kroz takvu igru gradi se vaš odnos i komunikacija.

Štene treba izvoditi u šetnju, naravno isprva pazeći da ne kontaktira, zbog moguće zaraze, s drugim psima, te od prvog dana navikavati na ogrlicu i povodnik. Pri tome valja biti blag i obziran i uvelike se pomagati poslasticama.

Za kraj, još jedna napomena. Naučite psića da spava sam.

Stara kinološka metoda je štene već prve noći ostaviti da spava samo. Može mu se naravno ostaviti krpica iz legla koja će ga podsjećati na majku i braću, no ne bi ga trebalo stavljati sebi u krevet ili tješiti ako cvili. Ta 'spartanska' metoda daje izvrsne rezultate i većina štenadi već nakon prve ili druge noći prestaje dizati graju i vi imate psa koji kasnije ne samo da će moći spavati sam već vrlo vjerojatno neće razviti ni problem anksioznosti kad ga ostavljate samoga tijekom dana.