LUDNICA U KLADIONICAMA

Kako će se zvati nova kraljevska beba?

08.09.2014 u 22:38

Bionic
Reading

Nekoliko sati nakon što je Buckinghamska palača objavila da je Kate, supruga princa Williama, drugi put trudna, kladionice su oživjele i kladioničari već ubiru prvi novac onih koji žele staviti svoje uloge na sljedeću britansku kraljevsku bebu, pišu u ponedjeljak mediji

'Ako nas je beba George ičemu naučio, to je da se britanska javnost voli kladiti na kraljevske potomke i pripremamo se za još jedno spektakularno razdoblje na kladionicama. Novac već stiže i očekujemo da će ovo biti najveća novina na tržištu klađenja', kazao je glasnogovornik internetske kladionice Paddy Power.

Mary, Victoria, Elizabeth i Philip na Paddy Poweru stoje 10/1 kao najpoželjnija imena dok kladionica William Hill nudi omjer 20/1 da će Kate roditi blizance. Kako palača nije objavila termin poroda, i na to su pale prve oklade, a u igri je 21. travnja, rođendan kraljice Elizabethe II.

Slična je reakcija bila i nakon objave prve trudnoće u prosincu 2012, nakon što je Kate završila u bolnici zbog jutarnjih mučnina. Mediji u Velikoj Britaniji javljaju da vojvotkinja od Cambridgea i ovaj put pati od istih simptoma, ali da je odlučeno da se s tim nosi unutar zidina palače, a ne u privatnoj bolnici ispred koje su prošle godine 'kampirali' paparazzi

Uobičajeno zanimanje javnosti za kraljevski par se nakon objave vijesti udeseterostručilo i svaka se fotografija pomno proučava ne bi li se otkrio trudnički trbuščić, a nagađanja medija o gotovo svemu - o spolu, boji kose, težini, imenu... - teško da će prestati do samog kraja.

Usprkos uzbuđenju zbog druge prinove Kate i Williama, dolazak na svijet druge bebe nije ustavno značajan kao što je to bilo rođenje Georgea.

'Par već ima nasljednika. Bilo da je djevojčica, bilo dječak, bit će četvrta ili četvrti u nasljednoj liniji, svakako iza princa Georgea', kazala je Clarissa Campbell Orr, stručnjakinja za monarhiju na sveučilištu Anglia Ruskin u Cambridgeu.

Mediji navode da se uvijek vjerovalo da će Kate imati barem dvoje djece - 'nasljednika i rezervu', što je uobičajen naziv za dvoje kraljevske djece - pa je pitanje samo bilo kada će roditi drugo.

Čestitke paru već su uputili premijer David Cameron, njegov zamjenik Nick Clegg, vođa laburista Ed Miliband te prvi škotski ministar Alex Salmond. U Škotskoj je vojvotkinja poznata kao grofica od Strathearna.

Kateina trudnoća koincidira s još jednom velikom temom u Britaniji, i to baš sa Škotskom. Naime sljedeći se tjedan održava referendum o škotskoj nezavisnosti. A iako ankete prvi put pokazuju da je većina Škota za nezavisnost, sada postoji nada da bi vijest o novoj kraljevskoj prinovi mogla generirati puno dobre volje koja bi bila dovoljna da spasi Ujedinjeno Kraljevstvo.

Ili će kraljica Elizabetha II ipak biti posljednja kraljica Škotske, pita se The Mirror.

The Guardian je pak u poruci Davidu Cameronu napisao: 'Kate je ostala trudna, a što vi premijeru činite da sačuvate uniju'?