36. GODINU ZAREDOM

'Kaj su jeli naši stari' uskoro u Vrbovcu

16.08.2016 u 08:00

Bionic
Reading

Pitoreskni Vrbovec ponovno će tijekom triju dana postati središte i okupljalište istinskih ljubitelja autohtonih gastronomskih delicija Vrbovca i okolice, ali i enologa te, također, brojnih znatiželjnika i zaljubljenika u gastrotradiciju, no istodobno i u kulturnu baštinu vrbovečkog kraja

Kao i svake godine, autohtona jela vrbovečkog kraja po dobro čuvanim, starinskim receptima, koje su žene prenosile s generacije na generaciju, spravljat će članice udruga žena iz Vrbovca i okolnih sela, a posjetitelji će uz degustacije brojnih zanimljivih jela moći kušati i neizostavnu kraljicu svih vrbovečkih jela i kolača – popularnu peru.

Ovogodišnja manifestacija 'Kaj su jeli naši stari' započet će u petak, 26. kolovoza, prigodnim gastroprogramom, izložbama i zanimljivim predavanjem 'Mogućnost promicanja turizma putem prehrambenih proizvoda sa zaštitnim nazivom'.

Službeno svečano otvorenje predviđeno je za subotu, 27. kolovoza, u 11 sati na ljetnoj pozornici, uz nastup HKUD-a 'Petar Zrinski' Vrbovec, nakon čega se program nastavlja na više lokacija. Uz već tradicionalne segmente manifestacije poput ocjenjivanja, degustacije i izložbe tradicionalnih jela u organizaciji udruga žena koji će se održavati tijekom subote i nedjelje, 27. i 28. kolovoza, u cjelodnevnom terminu od 10 do 18 sati; poseban dio manifestacije posvećen je degustaciji vrhunskih vina 'Kaj su pili naši stari', gastroshowu koji ove godine predvodi poznati kuhar Branko Ognjenović i brojnim drugim sadržajima; a ove godine manifestacija 'Kaj su jeli naši stari' ima ponovno i humanitarni karakter.


Najstarija turističko-kulinarska manifestacija u Hrvatskoj održat će se već 36. godinu zaredom

Dio manifestacije posvećen je jelima i običajima nacionalnih manjina Grada Zagreba i Zagrebačke županije koji će se posebno predstavljati tijekom drugog dana manifestacije, u subotu, 27. kolovoza, a građani će imati priliku uživati i u tradicionalnim jelima Bosne i Hercegovine te Makedonije u sklopu prigodnog programa 'Kaj su jeli stari u Bosni i Makedoniji'.

Tijekom manifestacije 'Kaj su jeli naši stari' posjetitelji će moći uživati u brojnim prigodnim izložbama, sudjelovati u korisnim kulinarskim radionicama, posebnim radionicama za djecu i starinskim igrama za djecu te pogledati nastupe brojnih kulturno-umjetničkih društava i kazališne predstave. Neizostavni dio programa su i sportska natjecanja u nogometu, tenisu, odbojci na pijesku, šahu i streljaštvu.

Zanimljivo je izdvojiti i posebno atraktivnu izložbu starih automobila u organizaciji Oldtimer kluba koju će posjetitelji moći razgledati u popodnevnim satima tijekom subote, 27. kolovoza, i nedjelje, 28. kolovoza, od 17 sati nadalje, kao i Konjičke igre – posebno natjecanje konjara u organizaciji Konjogojske udruge Vrbovec koje posjetitelje očekuje u nedjelju, 28. kolovoza, od 14 do 16 sati.

Posebno bogat koncertni program privući će i brojne posjetitelje željne vrhunske zabave, uz poznate estradne i glazbene zvijezde, na koncertima koji će se tijekom svih triju večeri odražavanja manifestacije 'Kaj su jeli naši star' održavati u šatoru.

Kao i proteklih godina, na relaciji Zagreb - Vrbovec - Zagreb u subotu, 27. kolovoza, vozit će prigodni vlak Potepuh s polaskom iz Glavnog kolodvora u Zagrebu. Potepuh će na svojoj ruti stajati u Maksimiru, Trnavi, Sesvetama i Dugom Selu.