ZDRAVA NAVIKA

Kad ste zadnji put temeljito očistili svoj krevet? Evo kako to učiniti

18.02.2021 u 20:00

Bionic
Reading

Neki ljudi vole rutinu, ali teško je vjerovati da itko uživa u beskrajnim poslovima pranja posuđa ili rublja. Želite li obaviti kućni posao koji će vam donijeti veliko zadovoljstvo, a da na njega nećete potrošiti više od sat vremena, možda je vrijeme da očistite krevet

Pod čišćenjem kreveta ne misli se na svakodnevno pospremanje ili promjenu posteljine. Osjećaj koji pruža lijeganje u temeljito očišćen krevet daleko je bolji od onog dobrog osjećaja ušuškavnja u krevet na kojemu ste upravo promijenili posteljinu, a pored toga je korisno i za vaše zdravlje.

Posteljina i razni dodaci krevetima poput dekorativnih prekrivača i ukrsnih jastuka skupljaju prašinu i perut kućnih ljubimaca. Oni mogu biti okidač alergijskih reakcija pa je krevet poželjno temeljito očistiti barem dva puta godišnje.

Koristite li za spavanje anatomski jastuk, započnite čišćenje s njegovom provjerom. Preklopite jastuk pa ako ostane sklopljen bacite ga. Ako se otvori, operite ga prema uputama proizvođača.

Potom skinite plahte, poplun, prekrivač popluna i ako je moguće prevlaku madraca. Sve to operite prema uputama proizvođača s etiketa. Kod temeljitog čišćenja kreveta nije loše prati plahte s dodatkom izbjeljivača, a ako se radi o plahtama u boji, prethodno ih natopite u malo alkoholnog octa koji će pomoći ukloniti sve mirise. Poplun koji ne stane u perilicu rublja, može se uz malo truda oprati i ručno u kadi.

Po madracu pospite tanak sloj sode bikarbone i nakon pola sata je usisajte. Potom preokrenite madrac. Kad već mičete madrac, iskoristite priliku za uklanjanje prašine sa svih onih inače nedostupnijih dijelova okvira kreveta, a usisajte i one nakupine prašine ispod kreveta.

Ne zaboravite ukrasne jastuke koji su možda i najizloženiji prljavštini. Na prevlaci jastuka vjerojatno postoji patent zatvarač ili čičak traka. Služi upravo tome da se prevlaka skine i opere.