ZA PRSTE POLIZATI

Kad kušate ovu jednostavnu čokoladnu tortu, nećete se moći zaustaviti samo na jednom komadu

02.03.2021 u 12:57

Bionic
Reading

Čokoladna torta je, složit će se svi, pravi klasik među slasticama, pa su rijetki oni koji ne vole delicije s čokoladom

Iskusna francuska chefica Anne-Sophie Pic otkrila je svoj recept za jednostavnu i ukusnu čokoladnu tortu koja će, niti ne sumnjamo, nestati u trenu kad je poslužite.

Vrijeme pripreme: 45 minuta

Sastojci:

65 grama nasjeckane tamne čokolade

  • 6 jaja + 1 veliki žumanjak
  • 122 grama šećera
  • 60 grama kukuruznog škroba
  • 30 grama brašna
  • 30 grama kakaa u prahu
  • 60 ml slatkoga vrhnja
  • 200 ml vrhnja za šlag
  • 60 ml punomasnog mlijeka
  • 12 grama šećera
  • 2,5 grama želatine

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 200 C. Razbijte šest jaja odvajajući žumanjke od bjelanjaka. Umutite bjelanjke, postupno ulijte šećer, umiješajte žumanjke, zatim kukuruzni škrob, brašno i kakao u prahu. Sve pažljivo promiješajte, a zatim izlijte na lim za pečenje prekriven papirom za pečenje. Stavite u pećnicu na šest minuta, zatim odvojite tijesto s papira i stavite ga na rešetku.

U loncu zagrijte vrhnje i punomasno mlijeko. U posudi za to vrijeme umutite veliki žumanjak s 12 grama šećera, ulijte kipuću smjesu od mlijeka i vrhnja, a zatim sve vratite u lonac. Kuhajte na laganoj vatri uz miješanje. Dodajte ocijeđenu želatinu, a zatim nasjeckanu tamnu čokoladu. U mlaku smjesu dodajte 20 ml vrhnja za šlag.

Rezačem za kolačiće izrežite dva okrugla kruga od 19 centimetara. U prsten za pecivo od 20 cm stavite okrugli kolačić, prekrijte ga kremom, a zatim stavite drugi kolačić. Prekrijte ostatkom kreme i špatulom zagladite površinu. Stavite sve u hladnjak na najmanje četiri sata.

Prije posluživanja pospite gorkim kakaom i ukrasite (po želji) bobičastim voćem. I dobar tek!