MEDICINA I GASTRONOMIJA

Kad kardiokirurg 'operira' u kuhinji: Pogled na hranu očima kirurga

03.03.2024 u 14:03

Bionic
Reading

Kakve veze imaju kardiokirurgija i kuhanje? Vjerojatno nikakve, makar će možda netko tjerati mak na konac i reći da se kuhanjem nezdrave hrane može naškoditi krvnim žilama i srcu, pa će čovjek završiti na kardiokirurgiji

Pa ipak, dr. Nirav Patel i chef Fredrik Berselius spojili su te dvije stvari i osmislili 'The Heart Surgeon’s Cookbook' (Kuharica kardiokirurga), koja dokazuje da te dvije djelatnosti mogu ići ruku pod ruku.

Kardiovaskularnog i torakalnog kirurga dr. Nirava Patela iz New Yorka i Fredrika Berseliusa, nositelja dvije Michelinove zvjezdice i vlasnika poznatog njujorškog restorana Aska, spojila je suradnja s globalnim pružateljem usluga MedTech Getinge, a rezultat je kuharica koja ne samo da slavi fizičku i mentalnu spretnost liječnika i kuhara, već dijeli njihova iskustva u preciznosti i majstorskom rukovanju alatima.

Stoga ne čudi to da svih devet recepata, koje su osmislili i razvili chef Berselius i dr. Patel, uključuju barem jednu tehniku poznatu kirurzima koja stavlja spretnost na kušnju - precizno rezanje, ubrizgavanje u malo, ograničeno područje, kirurško šivanje, anatomsko seciranje, plus nježno rukovanje i vještine koncentracije.

Dr. Patel, koji godišnje obavi oko 350 kirurških zahvata i uživa u kuhanju kao hobiju, kaže da je to bio prvi put da je primijenio svoje kirurške vještine u kuhinji:

'Posebna kuharica za kardiokirurge, koristeći moje vještine iz operacijske sale? Jednostavno nisam mogao reći ne. Vještina vodi do preciznosti, a bez preciznosti operacija nije učinkovita. Kad znate važnost vještine i preciznosti bez napora, nije tako teško vidjeti paralele s vrhunskim kuhanjem.'

S druge strane, Berselius, podrijetlom iz Stockholma, koji se 2000. preselio u New York da bi nastavio svoju karijeru, dodaje:

'Najuzbudljiviji izazov u vezi ovog projekta bio je pokušati gledati na hranu očima kirurga. Bilo je to izvanredno iskustvo od početka do konca. Prvo sam iznio neke ideje o tome što bismo mogli učiniti zajedno. Zatim smo obavili izvrstan razgovor o tome kako bismo poboljšali ideje iz perspektive manualnih vještina. Stvarno sam uživao prolaziti kroz jela, korak po korak, kako bih prilagodio, dotjerao i dodao alate koje rabe kirurzi.'

Dr. Patel kaže da mu kuhanje kod kuće pomaže da se opusti i odvrati misli od operacijske sale, a ujedno mu održava spretnost i fokus. Naglašava da njegovi kolege i kirurzi pripravnici mogu 'Kuharicu kardiokirurga' iskoristiti u istu svrhu. Uz to, tvrdi da su mu, čak i uz njegove usavršene vještine, kuharski zadaci bili izazovni, uključujući delikatno spajanje savojskog kupusa kirurškim šivanjem bez kidanja. Sličan pristup rabi se u operaciji srca jer kirurg mora upotrijebiti veliku preciznost da bi strateški napravio rez u tkivu.

Kaže da svih devet recepata iz kuharice tjeraju da 'koristite svoje prste i svoj um, sve s velikom pažnjom na detalje', dodajući:

'Ako bih trebao sažeti suradnju, rekao bih da sve povezuje preciznost, fokus na detalje, priprema i ekipni rad. Reći ću svojim studentima da rabe kuharicu kao jedinstvenu metodu za usavršavanje svoje kirurške preciznosti, i to onda kada traže malo odmora od operacijske sale.'

Carsten Blecker, glavni komercijalni direktor u Getingeu i stomatolog po obrazovanju, dobro zna koliko su manualne vještine i njihova stalna praksa važni za svakog kirurga:

'Kuharica kardiokirurga slavi izvanserijske vještine kirurga i sjajan je alat za prakticiranje spretnosti. Vještina i preciznost dr. Patela i chefa Fredrika u razvoju i stvaranju recepata za kuharicu doista su inspirativni. Stavljamo je na raspolaganje kirurzima diljem svijeta kako bi je svi mogli koristiti za vježbanje svojih vještina, ali i zabavu i pripremanje sofisticiranih jela za obitelj i prijatelje.'

'Kuharica kardiokirurga', između ostalih, obuhvaća sljedeće recepte - ruža kraljevske skuše sa zelenim ogrozdom, pečena prepelica s tartufima i divljim lukom, srnetina i savojski kupus te Jakobova kapica i repa u toploj juhi.

  • +9
Aska, New York Izvor: Aska / Autor: Promo

Treba još napomenuti da je chef Berselius većinu kulinarske karijere proveo u New Yorku donoseći svoju ljubav prema prirodi u urbano okruženje putem hrane. Za prvu inkarnaciju svog restorana Aska (švedski izraz za pepeo), otvorenog 2012., pobrao je pohvale za premošćivanje kulinarskog nasljeđa Švedske i okruženje Brooklyna. Unutar godinu dana Aska je Berseliusu donijela prvu Michelinovu zvjezdicu, a časopis Bon Appetit proglasio je restoran jednim od deset najboljih u Americi.

U ljeto 2016. Aska je ponovno otvorena u novom dvoetažnom prostoru smještenom u obnovljenoj skladišnoj zgradi iz 1860-ih, u sjeni mosta Williamsburg koji spaja Manhattan s Brooklynom. U roku od nekoliko mjeseci Berselius je restoranu priskrbio i drugu zvjezdicu, kao samo jednom od deset tako visoko ocijenjenih restorana u gradu. Ubrzo nakon toga Aska je dobila sjajnu kritiku Petea Wellsa s tri zvjezdice (od maksimalne četiri) u New York Timesu.

S naglaskom na namirnice iz sjeveroistočnog dijela SAD-a i pod utjecajem Berseliusove skandinavske domovine, Aska svake večeri nudi osebujan doživljaj objedovanja čitavim nizom sljedova pripremljenih u otvorenoj kuhinji i posluženih gostima za samo deset stolova. Prema prestižnoj ljestvici La Liste, na svečanosti u Parizu 2023. uvrštena je među 1000 najboljih svjetskih restorana. Berselius je, inače, 2018. objavio svoju monumentalnu kuharicu 'Aska'.