NOVA OTKRIĆA

Kad je sperma najkvalitetnija?

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 12.03.2013 11:54
  • Objavljeno 12.03.2013 u 11:54
muškarac žena seks

muškarac žena seks

Izvor: Guliver/Thinkstock / Autor: Thinkstock

Priželjkujete dijete? Prema riječima stručnjaka, upravo je sada pravo vrijeme za to, s obzirom da istraživanja pokazuju kako je muška sperma najzdravija zimi i u proljeće

Muškarci imaju zdraviju spermu zimi i u rano proljeće nego ljeti, pokazalo je novo istraživanje. Naime, izraelski znanstvenici proučavali su uzorke sperme više od šest tisuća muškaraca koji se liječe od neplodnosti. Tim znanstvenika ustanovio je kako je zimi sperma znatno gušća, spermiji brže plivaju te imaju manji broj abnormalnosti, prenosi Daily Mail

Kvaliteta sperme opadala je od proljeća nadalje, a znanstvenici kažu kako bi to otkriće moglo objasniti činjenicu zašto je najveći broj beba rođen ujesen. Međutim, razlog zašto je sperma zdravija zimi još uvijek nije jasan, a jedna od teorija je da na spermu utječu visoke temperature.

U studijama provedenima sa životinjama, sezonske promjene u proizvodnji sperme i plodnosti povezane su s faktorima u rasponu od temperature do duljine izlaganja danjem svjetlu i varijacija hormona. U članku objavljenom u časopisu American Journal of Obstetrics & Gynecology znanstvenici kažu kako taj ponavljajući sezonski obrazac može biti od velike važnosti, posebno za parove koji se bore s dugotrajnim tretmanima plodnosti.

Za potrebe nove studije, profesor Eliahu Levitas i njegovi kolege iz Sveučilišta Ben-Gurion prikupili su i analizirali uzorke sperme 6455 muškaraca u klinici za plodnost u razdoblju od siječnja 2006. do srpnja 2009. Uzimajući u obzir približno 70 dana, koliko je potrebno da tijelo proizvede nove spermije, znanstvenici su otkrili da muškarci s normalnom proizvodnjom sperme imaju najzdraviju spermu zimi.

Naprimjer, muškarci u istraživanju proizvodili su 70 milijuna spermija po mililitru sjemena tijekom zime. Oko pet posto tih spermija imalo je veliku pokretljivost, što je povećavalo šanse za začećem. Za usporedbu, u istraživanju je otkriveno kako su muškarci tijekom proljeća proizvodili 68 milijuna spermija po mililitru, od kojih je samo oko tri posto bilo 'brzo'.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!