NOVI RESTORAN NAJPOZNATIJEG PORTUGALSKOG CHEFA

José Avillez i MARÉ u slavu mora

26.07.2023 u 18:35

Bionic
Reading

'Moj je odnos s oceanom iznimno snažan. Miris morskog povjetarca vraća me u djetinjstvo, pa je more oduvijek imalo snažan utjecaj na moju kuhinju', kaže José Avillez, najpoznatiji i najpopularniji portugalski chef.

I sada taj chef, čije restorane rado obilaze i Hrvati koji posjećuju Lisabon, ima novi restoran u svojoj iznimnoj kolekciji lokala. Naime, MARÉ je novi restoran Joséa Avilleza u Guinchu, s pogledom na more i s kuhinjom temeljenom na jedinstvenom okusu i svježini portugalske ribe i plodova mora. Praia do Guincho je atlantska plaža koja se nalazi na obali Estorila, pet kilometara udaljena od Cascaisa u okrugu Lisabon. Mjesto je poznato gotovo svima koji su bili u Lisabonu, jer su mjesta Estoril i Cascais obvezni izleti i 'općih' turista.

Lisabon i njegova okolica su, uz sve druge ljepote, prije svega mjesto na kojemu se dobro jede i pije, radilo se o slastima malih opuštenih taverni i gostionica ili profinjenih kreativnih restorana. A u obje ove kategorije, lisabonskim trpezama suvereno vlada José Avillez, chef koji neumorno propagira portugalsku gastronomiju i ističe se svojim neumornim poduzetničkim duhom.

Taj izvanserijski chef razvio je nevjerojatno uspješne koncepte. Zašto izvanserijski? Naime, ako netko svoja najpoznatija jela nazove Skok u more, Vrt guske koja je snijela zlatna jaja ili Lomljenje valova i laiku je jasno da se ne radi o nekom konvencionalnome chefu. Naravno, José Avillez to i nije.

Za njega je kuhanje oduvijek bila ogromna strast, pa ne čudi da je riječ o prvome Portugalcu koji je zaradio dvije Michelinove zvjezdice i postao izdvojena pojava u svijetu gastronomije, ponajviše zbog velikog poduzetničkog duha, ali i spremnosti da u svemu ide korak dalje od ostalih.

Naime, taj iznimno vitki 43-godišnjak s bradicom vodi pravo restoransko carstvo od osam lokala u Lisabonu, jednog u Portu i jednog u Dubaiju (ukupno ih je do danas otvorio dvadesetak). Najvažnijim trenutkom u karijeri, onim koji će promijeniti njegov život, sam José drži staž s Ferranom Adrijom, najutjecajnijim chefom našeg doba, u njegovu legendarnu katalonskom El Bulliju.

Avillezov vlastiti Belcanto, u romantičnoj lisabonskoj četvrti Chiado, u samome povijesnom središtu grada, ponudio mu je profinjenu pozornicu na kojoj će početkom 2012. u pravome svjetlu predstaviti svoja inventivna jela, brzo osvojiti lisabonske gurmane te već u prvoj godini postojanja zaraditi Michelinovu zvjezdicu, a 2014. i drugu.

Istovremeno, José Avillez je i nenadmašni majstor casual restorana, od kojih je MARÉ najnoviji adut te strane njegove ponude i ukupno deveti u njegovu portfelju. S opuštenim ugođajem, dekorom nadahnutim oceanom i povlaštenom lokacijom, novi Avillezov restoran skladno je uklopljen u prirodni krajolik Guincha, u potpunom dodiru s prirodom i predstavlja savršeno okruženje za uživanje u specijalitetima Raw bara, poput marinirane male ribe s lukom i avokadom te neodoljiva jela kao što su grimizne kozice, riža s rakovima i školjkama, kraljevski pladanj s plodovima mora, grimizni škampi s umakom Maré ili, jednostavno, najbolji morski plodovi i riba pečeni na drvenom ugljenu, da spomenemo samo neke među mnogim opcijama.

  • +10
Mare - Jose Avillez Izvor: Grupo Jose Avillez / Autor: Bruno Calado

'Mislim da u Portugalu imamo najbolju ribu i plodove mora na svijetu, izvrsne kvalitete i apsolutno jedinstvenog okusa i teksture. U restoranu MARÉ slavimo tu portugalsku gastronomsku tradiciju i našu povijesnu povezanost s oceanom', kaže José Avillez.

Jelovnikom vladaju riba i plodovi mora, ali to ne znači da ne treba kušati mesna jela 'iz tave', kao što su ramstek s umakom Café i prženim krumpirićima ili teleći odresci s umakom od senfa i kapara, crnom rižom i prženim krumpirićima.

I kao vrhunac svega, ukusni deserti kao što su toucinho-do-céu (desert od badema i jaja) s pinjolima i sorbetom od malina, Maréova čokoladna torta ili delicija nazvana 'Živjeti kremu: voće ili čokolada?', kao i izbor sjajnih sladoleda i sorbeta.

MARÉ ima dvije sale i dvije terase okrenute prema moru. Dizajn interijera, koji potpisuje studio Anahoryalmeida, uključuje nekoliko elemenata koji evociraju ocean, poput pločica koje podsjećaju na morsko dno, a koje su izrađene i oslikane u poznatoj tvornici Viúva Lamego, prema ilustracijama umjetnice Henriette Arcelin.