VITKI I BISTRI

Još jedan dobar razlog zbog kojeg biste trebali vježbati

30.10.2012 u 10:35

Bionic
Reading

Vježbate li redovito, nećete biti samo vitkiji, nego ćete poboljšati i kognitivne funkcije

Bavite li se sportom u srednjoj dobi, možete potaknuti mentalne funkcije, kažu znanstvenici. U studiji koja je pratila pretile muškarce uočeno je da su osobe koje su redovito vježbale samo nekoliko mjeseci smanjile obujam trbuha, ali i pojačalesvoju mentalnu agilnost, piše Daily Mail.

Muškarci prosječne dobi 49 godina intenzivno su vježbali dva puta tjedno, a nakon četiri mjeseca uočeni su bolji rezultati u rješavanju mentalnih zadataka, uključujući testove pozornosti, brzinu obrade, kratkoročno pamćenje i fleksibilnost misli. Znanstvenici sa Sveučilišta u Montrealu koji su proveli istraživanje vjeruju da je to jačanje kognitivnih funkcija rezultat poboljšanja zdravlja arterija te pojačane sposobnosti mozga da koristi kisik.

Kognitivne funkcije sudionika istraživanja uvelike su poboljšane zahvaljujući vježbanju', piše u studiji kanadskih znanstvenika. 'Možete osobi dati tablete za snižavanje kolesterola, možete dati lijekove za snižavanje šećera u krvi, ali to nema utjecaj na kognitivne funkcije. Sve to možete postići vježbanjem.'

'Kognitivne funkcije i opskrba mozga kisikom uvelike su poboljšane zahvaljujući vježbanju', navodi se u studiji.