ZDRAVLJE SRCA

Jo-jo efekt ipak je jako opasan

19.12.2012 u 11:25

Bionic
Reading

Iako dijeta povoljno djeluje na normalizaciju kolesterola, krvnoga tlaka i šećera, situacija se ipak ponovno pogoršava nakon povratka kilograma

Jo-jo efekt ne samo da pridonosi ponovnom debljanju, nego je i opasan za zdravlje srca, pokazuje najnovije istraživanje. Znanstvenici sa sveučilišta Wake Forest koji su proveli istraživanje

upozorili su da je opasno krenuti s mršavljenjem kada postoji velika vjerojatnost pojave jo-jo efekta.

Situacija je posebno ozbiljna kod žena starijih od 50 godina. Naime, upravo s takvim ženama radili su znanstvenici koji su uočili da nakupljanje kilograma nakon mršavljenja pogubno djeluje na cjelokupno zdravlje, a posebno na zdravlje srca.

Iako dijeta povoljno djeluje na normalizaciju kolesterola, krvnoga tlaka i šećera, situacija se ipak ponovno pogoršava nakon povratka kilograma te zna čak biti i lošija nego prije mršavljenja.

Rješenje je, kako pojašnjavaju znanstvenici, samo jedno. 'Žene koje žele smršavjeti ne bi trebale to činiti uz pomoć drastičnih dijeta, nego bi trebale zdravu prehranu, tjelovježbu i niskokaloričnu hranu uvesti kao stil života. To je jedino rješenje da uspješno smršave i budu zdrave. To, naravno, ne ide kao ekspresno rješenje, ali dugoročno daje najbolje rezultate', istaknula je Kristen Beavers, jedna od znanstvenica koja je radila na istraživanju.