jill kortleve

Nije plus model, ali ni tipična manekenka, nosi broj 40 i kraljica je midsizea - malobrojne grupe koja predstavlja najveći broj žena

12.02.2023 u 18:55

Bionic
Reading

Jill Kortleve nizozemska je manekenka i apsolutna vladarica midsize kategorije s kojom se većina žena može lakše poistovjetiti. 'Normalan' oblik tijela sve je popularniji na društvenim mrežama te su videa s hashtagom #midsize pregledana četiri milijarde puta, no svijet mode još uvijek beskompromisno favorizira ultramršave modele koji ostaju simboli luksuza i bogatstva

Na glamuroznoj Chanelovoj couture reviji, održanoj prošlog mjeseca u Parizu, jedan model izdvajao se u mnoštvu besprijekorno mršavih manekenki. Bila je to Jill Kortleve, nizozemska ljepotica zapanjujućih bademastih očiju, bogatih obrva, visokih jagodica i - 'normalnih' dimenzija.

Ona je, naime, praktički jedina slavna manekenka u svijetu mode koja nosi prosječnu veličinu odjeće M, čime ne spada ni među klasične ekstremno mršave modele ni među sve popularnije plus size manekenke, one koje na jedinstven, ali podjednako ekstreman način promoviraju ljepotu tijela.

Od svog debija 2018., kada je kao potpuno nepoznat model nosila luksuznu reviju Alexander McQueena, karijera Jill Kortleve doživjela je strelovit rast. U često okrutnom svijetu mode, u kojem 'normalnost' nikad nije bila osobito cijenjena, postala je unikatan midsize model te postavila novi ideal ljepote u kojem se znatno veći broj žena može prepoznati.

Nakon godina izgladnjivanja prekinula karijeru i donijela odluku da nikad više neće na dijetu

Nakon modne kuće McQueen, čiji je postala stalni izbor u nastavku karijere, nosila je kolekcije Michaela Korsa, Max Mare, Zare, Rihanninog Fenty Beautyja i H&M-a. Lako je primijetiti da je najčešće riječ o brendovima svakodnevne odjeće dostupne široj publici koja će se lako povezati s Kortleve. Luksuzni brendovi, s iznimkom Chanela i Fendija, i dalje zaziru od nje, radije birajući provjerene ultramršave opcije.

  • +19
Jill Kortleve Izvor: Profimedia / Autor: Marechal Aurore/ABACA / Shutterstock Editorial / Profimedia

'Pomalo je smiješno to što odrastajući zapravo nikad nisam imala osobit interes za modu. Povremeno bih prelistala Vogue, ali ovaj svijet nije mi bio osobito zanimljiv sve dok nisam dobila priliku profesionalno se baviti njime', priznala je 29-godišnja Jill te je otkrila da je u početku, kao i ostale manekenke, muku mučila s izgladnjivanjem sve dok nije odlučila da takav način života jednostavno nije nešto što si želi priuštiti.

Kada je shvatila da je ni potpuno izgladnjivanje neće učiniti dovoljno mršavom za dobivanje angažmana, odlučila je raskinuti s karijerom, napravila tetovažu na kojoj je pisalo self-love (hrv. ljubav prema sebi) i otputovala na Bali.

'Odrasla sam uz majku koja se stalno uspoređivala s drugim ženama. Bile su to 90-e i ideal ljepote bila je mršava plavuša. Nije čudo što mi se bilo teško uklopiti! Kada sam započela karijeru, nisam vjerovala da postoji ikakva šansa da uspijem ako nisam mršava poput ostalih djevojaka. Izgladnjivala sam se i zbog toga mislila o hrani 24 sata dnevno. Bila sam depresivna i nisam izlazila iz kuće. Tek kad sam donijela odluku da želim postati model koji je iznad prosječne težine manekenki, otvorila mi se cijela nova industrija i prilike su počele dolaziti. Život mi se posve promijenio i danas u svemu tome još više uživam, s obećanjem samoj sebi da više nikad neću ići na dijetu', kaže Kortleve.

Zablistala u midsize kategoriji

Niša u kojoj je stekla slavu praktično je izmišljena samo za nju. Naime s ispodprosječnom manekenskom visinom od 175 centimetara i iznadprosječnom težinom od oko 65 kilograma, a sada i nešto starijom dobi od 29 godina, ova Nizozemka uistinu ima svoju kategoriju u svijetu mode.

Zbog toga se postavlja očigledno pitanje: zašto ne postoji interes za više modela uobičajenih dimenzija tijela, onima s kojima bi se znatno veći broj žena mogao poistovjetiti?

osvajaju izgledom

Elegantne haljine dominirale novom kolekcijom Fendija

Pogledaj galeriju

Stručnjaci iz svijeta visoke mode imaju spreman odgovor - prosječnosti ovdje nema mjesta. Prednost će do daljnjega imati modeli koje obilježavaju ekstremi - djevojke koje su izrazito visoke, izrazito mršave ili izrazito punijih oblina. Čak i brendovi koji u svojoj ponudi imaju sve veličine odjeće na modnim pistama pribjegavaju ekstremnim opcijama jer time stvaraju dojam ekskluzivnosti i dramatičnosti svojih kreacija.

Upravo u tome krije se i objašnjenje zašto u posljednje vrijeme viđamo sve više plus size modela, a sa svojih 65 kilograma Jill Kortleve nastavlja biti raritet na modnim pistama.

Pozitivan pomak na društvenim mrežama

Ipak, u svijetu izvan definiranih okvira visoke mode nastaje sve primjetniji pomak ideala ljepote od mršavih, gotovo izgladnjelih tijela prema ženama vidljivih oblina, onima koje su bliže veličinama M i L nego tradicionalno 'preporučljivima' XS-u i XXS-u.

Iako često opravdano kritizirane za promicanje pogrešnih vrijednosti poput ekstremne mršavosti i savršenstva u svakom pogledu, društvene mreže najzaslužnije su za ovu promjenu paradigme. Naime u proteklom razdoblju upravo je TikTok postao mjesto na kojem je hashtag #midsize unio svojevrsnu revoluciju u promicanju normalnih i zdravijih dimenzija tijela.

S preko četiri milijarde pregleda #midsize videa, modni analitičari pitaju se hoće li ovaj trend biti dovoljan da dizajneri visoke mode preispitaju aktualne vrijednosti prilikom odabira 'ekstremnih' modela i daju publici ono što joj je potrebno - 'prosječan' izgled s kojom se mnogi mogu povezati.

'Razlog zbog kojeg svijet visoke mode nije dostupan većini žena ne leži u tome što dizajneri ignoriraju 'normalne' dimenzije, već zato što traže vrlo specifičnu liniju tijela u skladu s imidžom brenda koji manekenka nosi', objašnjava Renee Engeln, profesorica psihologije sa Sveučilišta Northwestern, za NY Times.

Kortleve je ponudila najbolji primjer za to kako izbor 'linije u skladu s imidžom brenda' u stvarnosti izgleda.

'Koliko god da sam se izgladnjivala, moji bokovi su i dalje bili promjera 92 centimetra, a to je i dalje bilo jako daleko od dovoljno dobrog. Usporedbe radi, danas su promjera 105 centimetara', pojašnjava Nizozemka surinamskih korijena prije nego što prijeđe na još jedan problem s kojim se često susreće: 'Kada sam 2020. godine nastupila na Chanelovoj reviji, proglašena sam za plus size model. Međutim ja to definitivno nisam i ne volim da me se svrstava u tu kategoriju jer nisam prošla kroz sve izazove pravih plus size modela, poput problema s pronalaskom odgovarajuće veličine odjeće i sl.', kaže, dodajući da nosi vrlo uobičajenu veličinu 40.

Na stotine ultramršavih manekenki dolaze 83 plus size i tek tri midsize modela

Često naglašava da ne želi da je se svrstava ni u midsize ni u plus size kategoriju, želeći izbjeći bilo kakvo etiketiranje. Jedina želja joj je sve veći broj žena njezinih dimenzija u ulogama modela jer vjeruje da bi se tako promicao ideal ljepote s kojim se mnogi mogu povezati.

Aktualna situacija nije obećavajuća. Tagwalk, vodeći pretraživač za modnu industriju, u čitavom registru manekenki bilježi tek tri midsize modela. Uz Kortleve, to su tek Celina Ralph i Ajok Daing, dok plus size modela ima 83. Stoga ne čudi to što je proteklog rujna na više od pola revija izostao ijedan model koji nije bio veličine 30 ili 32.

'Nažalost, čini se da smo napravili korak unazad, posebno u Europi, u kojoj vladaju ultramršave manekenke. Sramotno je to da prevladava ovakav isključiv mentalitet', primijetila je Kenya Hunt, urednica magazina Elle UK, i napomenula da je pozitivan barem trend uključivanja svih rasa, dobi i spolova. No, čini se, različitost je i dalje dobrodošla samo u ekstremno mršavom formatu.

Mršavost ostaje simbol luksuza i bogatstva

'Sretna sam jer u društvu vidim značajan pomak prema prihvaćanju svih dimenzija tijela. Osjećam olakšanje kada vidim videa na TikToku u kojima mladi ljudi kreiraju svoje modne trendove koji odgovaraju djevojkama s izraženim oblinama, posebno kada to za njih neće učiniti modna industrija. Osjećam odgovornost predstavljati ove žene na revijama, ali i pritisak da ne smijem propustiti nijednu priliku jer će me jednostavno zamijeniti ultramršavim modelom', kaže Kortleve i zaključuje prijedlogom:

'Tek kada dizajneri krenu šivati kreacije u veličinama M i L, modeli većih oblina redovitije će moći biti angažirani. No i dalje je primjetno uvjerenje da su novac i mršavost preusko povezani da bismo vidjeli značajnu promjenu.'