STRUČNJACI O POZNATOM MITU

Jesu li prirodni dezodoransi zbilja toliko bolja i zdravija opcija?

03.05.2022 u 06:25

Bionic
Reading

Reklamne kampanje za određene proizvode u beauty i kozmetičkoj industriji često nam sugeriraju da su artikli od 'prirodnih' sastojaka daleko sigurniji od onih tradicionalnih, ali ta pompa nije utemeljena na znanosti, tvrde neke studije

Jesu li proizvodi s oznakama 'bio', 'nature' ili 'eco' stvarno toliko bolji za nas u odnosu na druge varijante?

Proguglajte npr. izraz 'prirodni dezodorans' i pronaći ćete bezbroj članaka s detaljima zbog kojih biste ih trebali kupiti. Neki tvrde da aluminij u većini konvencionalnih antiperspiranta može dovesti do Alzheimerove bolesti ili raka. Drugi tvrde da su određeni sastojci u tradicionalnim dezodoransima i antiperspirantima 'toksični' ili da mogu ubiti 'dobre' bakterije u vašim pazuhima.

Mnoge tvrtke koje se bave prirodnim dezodoransima prihvatile su te percepcije, implicirajući u svom marketingu da su sastojci u konvencionalnim dezodoransima 'stvari koje ne želite' i da je ono što želite njihov 'prirodni' proizvod napravljen od 'biljnog materijala' i tako da se bori protiv neugodnog mirisa 'čistim sastojcima'.

OPIJAJUĆE AROME

Ovih sedam parfema Vogue je proglasio mirisima sezone

Pogledaj galeriju

Što je prava istina?

Stručnjaci naglašavaju da ne postoje dokazi o tome da su obični dezodoransi ili antiperspiranti lošiji za zdravlje od prirodnih verzija. Zapravo, rekli su da su savršeno sigurni.

I dok prirodni dezodoransi mogu sadržavati naizgled zdravije sastojke od uobičajenih ljekarničkih antiperspiranta, oni i dalje mogu iritirati kožu. Stručnjaci ističu da bi način na koji doživljavamo dezodorans na koži (je li nam npr. ugodan) ili kako nam miriši trebao pomoći u odluci kupujemo ga ili ne.

Jesu li prirodni dezodoransi bolji za vas? Ne! Jedna od najvećih i najalarmantnijih lažnih tvrdnji o konvencionalnim antiperspirantima ta je da oni uzrokuju rak dojke - a glasine su započele pismom poslanim e-poštom u 1990-ima. Rečeno je da antiperspiranti, koji smanjuju znojenje blokirajući znojne kanale, sprječavaju područje pazuha od 'čišćenja od toksina' koji bi se mogli nakupiti u 'limfnim čvorovima ispod ruku' te uzrokovati mutacije stanica i u konačnici rak dojke. U pismu se također tvrdi da bi ureznice od brijanja mogle dodatno povećati rizik od raka dojke dopuštajući kemikalijama iz antiperspiranta da uđu u tijelo.

To je, kažu stručnjaci, uključujući one iz Američkog društva za borbu protiv raka, potpuna neistina!

'Do danas nema apsolutno nikakvih dokaza za to da je rak dojke uzrokovan izlaganjem bilo čemu u antiperspirantima ili dezodoransima', rekao je dr. Harold Burstein, onkolog s Instituta za rak Dana-Farber i profesor medicine Harvard Medical Schoola.

Isto vrijedi za drugu tvrdnju o raku, a to je da bi se aluminij iz antiperspiranta mogao apsorbirati u kožu i povećati rizik od raka dojke promjenom estrogenskih receptora stanica u njoj.

Dr. Burstein kaže da jednostavno ne postoje dokazi koji bi podržali ovu ideju. 'Neke studije na ljudima to zapravo nikada nisu sugerirale', rekao je. No studije koje su se često provodile na životinjama ili stanicama (poput stanica raka dojke u Petrijevoj zdjelici) koristile su 'nevjerojatno toksične razine' testiranih sastojaka.

U svakom slučaju, dodao je dr. Burstein, samo se mali dio aluminija može apsorbirati kroz kožu, tako da je izloženost njemu u antiperspirantu neznatna.

Zabrinutost je također proizašla iz desetljeća starog istraživanja koje je otkrilo da mozak pacijenata s Alzheimerom sadržava visoku razinu aluminija. To je sugeriralo da bi spomenuti metal, možda ne samo iz antiperspiranta, već i iz drugih proizvoda za osobnu njegu i kućanstva poput lonaca i tava, mogao biti potencijalni čimbenik rizika za ovu degenerativnu bolest. Ali znanstvenici sada odbacuju ideju da aluminij može uzrokovati Alzheimerovu bolest.

'Općenito govoreći, ti svi dokazi su vrlo loše kvalitete. I ta teza je sada napuštena', rekla je Amy Borenstein, profesorica epidemiologije na Kalifornijskom sveučilištu u San Diegu, koja proučava uzroke Alzheimerove bolesti.

Dodaje je da je vezu između aluminija i Alzheimerove bolesti teško proučavati jer je aluminij treći najčešći element u Zemljinoj kori, što znači da su mu svi izloženi u malim količinama.

'Uvjereni smo da ljudi trebaju imati mogućnost pronaći svakodnevne proizvode koji su pravi za njih. Zato nudimo prirodne dezodoranse bez aluminija koji pružaju zaštitu od neugodnih mirisa, kao i antiperspirante koji sadrže aluminij za zaštitu od vlage', rekao je Justin Boudrow, glasnogovornik Tom's of Mainea, brenda koji proizvodi razne prirodne preparate za osobnu njegu.

Dr. Arielle Nagler s N.Y.U. Grossman School of Medicine kaže da će učinkovitost dezodoransa, 'običnog' ili prirodnog, ovisiti i o tome u kakvoj će interakciji biti s kožom. 'Svatko miriše pomalo drugačije', rekla je, što ovisi o tome koliko se znojite i koje se vrste bakterija nalaze na vašem tijelu.

Prirodni dezodorans nije bolji ili lošiji za vaše zdravlje od tradicionalnog dezodoransa ili antiperspiranta. 'Mnoge tvrdnje da je jedan proizvod bolji od drugog samo su marketinške tvrdnje koje se ne temelje na znanstvenim dokazima. Mislim da nema dokaza da je jedan sigurniji od drugog', rekla je dr. Jennifer Chen sa Stanforda.

Američko vijeće za proizvode za osobnu njegu, koje predstavlja tvrtke za kozmetičke proizvode i proizvode za osobnu njegu, smatra da bi kupci trebali napraviti svoj izbor na temelju osobnih preferencija. 'Naši članovi rade na osiguravanju toga da potrošači imaju pristup nizu sigurnih i učinkovitih proizvoda. To uključuje ponudu prirodnih proizvoda za one potrošače koji ih preferiraju. Sve treba biti njihov izbor', navodi se u njihovu priopćenju za The New York Times.

Ipak, dermatolozi preporučuju opcije bez mirisa, osobito ako ste alergični ili osjetljive na mirise. 'Što je osoba više izložena nekim od ovih mirisnih kemikalija, to je veći rizik od potencijalnog razvoja alergije', rekla je dr. Nina Botto sa Sveučilišta u Kaliforniji u San Franciscu.

Ipak, ako volite koristiti dezodoranse, 'to je u redu', dodala je, 'ali ako imate bilo kakvu osjetljivost kože, predstavlja rizik'.

Ili - možete odlučiti da uopće ne koristite dezodorans.