DOBAR ZA ZDRAVLJE

Jeste li znali da ovaj korov koji viđamo posvuda ima nevjerojatna ljekovita svojstva?

02.07.2021 u 09:18

Bionic
Reading

Maslačak sadržava čak četiri vitamina, A, B, C i E, zbog čega čaj od njegovih listova može pomoći i kod infekcija sličnih gripi. Sadrži toliko beta-karotena koliko i mrkva i može vam pomoći da poboljšate vid. Također, ekstrakt korijena maslačka ima diuretički učinak što može pomoći u snižavanju razine šećera u krvi i krvnog tlaka, ali i mnoge druge zdravstvene prednosti. Trebate li još koji razlog za njegovu konzumaciju?

Ako želite napraviti nešto dobro za svoje zdravlje, nećete pogriješiti ukoliko se odlučite za svima dobro poznatu biljku, koju viđamo posvuda - maslačak!

Maslačak je tvrdoglavi korov i nepoželjni gost mnogih vrtova i travnjaka, ali i prava riznica zdravlja. Možemo ga naći na gotovo svakoj livadi, a njegovi sastojci koji su vrlo važni za naše zdravlje osim spomenutih vitamina i beta karotena su između ostalog minerali, inulin, tanini...

Maslačak možete pripremiti i za salatu ili sok, no vjerojatno najpopularniji način konzumiranja je u obliku čaja. Čaj od maslačka iznimno je zdrav, pa ga svakako uvrstite na svoj popis omiljenih napitaka. Za pripremu čaja nisu prikladni samo žuti cvjetovi, već i zeleni listovi te korijenje.

Listove za čaj već možete skupljati od ožujka pa do jeseni. Za litru čaja treba vam puna šaka zelenih listova koje je najbolje izrezati na male trakice, zaliti ih vrućom vodom i pustiti čaj da odstoji deset minuta. Najbolje je čaj od listova piti prije jela, jer pomaže u probavi teških i masnih jela. Također može spriječiti pojavu plinova i žgaravice.

Cvjetove je najbolje ubrati u travnju jer su tad najsvježiji. Osim lišća i korijenja, koji su idealni za ispijanje čaja, cvjetovi biljke vrlo su korisni za njegu kože. Da biste napravili tonik za lice koji djeluje na čišćenje kože i potiče cirkulaciju krvi, možete dvije šake pune cvjetova maslačka zakuhati u četvrt litre vode. Cvjetove možete koristiti kao masku za lice odmah nakon kuhanja, a procijeđena čajna voda od maslačka držite u hladnjaku nekoliko dana.

Jesen je najbolje vrijeme za berbu korijenja, jer se korisne tvari iz biljke povlače natrag u korijenje i tako dobivate većinu hranjivih sastojaka. Za berbu korijena maslačka najbolje je koristiti rezač korijena ili nož, jer su korijeni usidreni duboko u zemlju. Za čaj vam treba jedan do tri svježa korijena za jednu litru vode. Ostavite ovo u vodi preko noći, a zatim sljedećeg jutra kuhajte deset minuta. Čaj od korijena maslačka posebno zdravo djeluje na unutarnje organe i može pomoći protiv reumatizma.

Cvjetove možete i osušiti kako biste imali cjelogodišnju zalihu, pa ih samo razrežite i pustiti da se osuše. Skladištite ih u hermetičkim staklenim posudama barem do sljedećeg proljeća.

Savjet za kraj: Uvijek pazite da berete samo na područjima gdje ima malo automobila ili ih uopće nema. Svježi maslačak također je zdraviji od maslačka kupljenog u trgovini, jer zdrave gorke tvari u kupovnom čaju od maslačka često su uklonjene, jer mnogi ljudi ne vole gorak okus.