ODLIČAN RECEPT

Jeste li već probali pečenu šunku?

30.12.2013 u 08:45

Bionic
Reading

Ovoga puta za novogodišnju noć isprobajte nešto sasvim drugačije – pečenu šunku prema tradicionalnom finskom receptu

Vrijeme pripreme: 10 minuta
Vrijeme pečenja: 45–55 minuta/1 kg
Temperatura pečenja: 125–150 °C i 225 °C
za gotovu usoljenu šunku od 5–8kg

Sastojci:
Premaz:

2-4 jušne žlice senfa
2-4 jušne žlice smeđeg šećera
2-4 jušne žlice krušnih mrvica, klinčić za dekoraciju

Priprema:
Stavite šunku na stalak u posudu za pečenje s kožom prema gore. Gurnite termometar za pečenje u najdeblji dio šunke, pazite da ne dođe do kosti.


Stavite šunku u pećnicu. Teško je dati točno vrijeme pečenja - najbolje je voditi se termometrom. Kada dosegne temperaturu od 77°C meso je pečeno.

Izvadite šunku iz pećnice i pustite je da odstoji. Odstranite kožu i potkožno masno tkivo koliko je potrebno.
Pomiješate sastojke za premaz i nanesite ga na šunku. Vratite šunku u pećnicu na 225°C na deset minuta ili dok ne porumeni. Ukrasite šunku klinčićima.

Savjet: Ako pečete šunku na nižoj temperaturi, izgubit će manje tekućine i meso će biti puno sočnije. Naravno, što je temperatura niža, to je vrijeme pečenja duže.

Varijacija: Mnogi vjeruju da će šunka biti sočnija ako je prekrivena korom od tijesta. Pripremite tijesto miješajući oko 2 šalice (800 g) raženog brašna i jednu litru vode. Tijesto se zatim razvalja i stavi na površinu šunke kako bi se dobila kora od otprilike 1,3 cm. U tijesto ne treba dodavati soli. Ako je šunka preslana, tijesto će upiti višak soli.

Dodatni savjet: Sokovi iz mesa koji se sakupe u posudi za pečenje mogu se koristiti za pripremu ukusnog umaka. Budite oprezni jer će umak biti prilično slan. Jedna isprobana metoda jest da se u to umiješa umak od jabuke s mljevenim đumbirom i senfom te posluži s toplom šunkom.

Recept za pečenu šunku objavilo je Veleposlanstvo Finske