SVE ZBOG RECESIJE

Jeste li depresivni ili pod stresom?

15.04.2009 u 08:00

Bionic
Reading

Zbog sveopćeg osjećaja beznađa i globalne krize, ne iznenađuje podatak da je u nekim zemljama, poput Velike Britanije, porastao broj zahtjeva za povećanjem donacija psihijatrijskim ustanovama. Naime, petina Britanaca boluje od depresije izazvane recesijom

Je li zaista riječ o depresiji ili jednostavno o stresu i nezadovoljstvu zbog iznevjerenih očekivanja? Starije generacije, smatra psihologinja Dorothy Rowe, znale su se bolje pripremiti za razdoblja u kojima im neće cvjetati ruže. Osim toga, današnje društvo ima veća očekivanja od života.

'Ljudi misle da trebaju imati lijepu odjeću, zanimljiv posao i nevjerojatan seks kako bi bili sretni', kaže Dorothy, dodajući kako osobe koje to nemaju mogu postati duboko razočarane i nesretne, što ne znači da su depresivne.

Depresija je kronično stanje koje može biti uzrokovano različitim faktorima, poput kemijske neravnoteže ili genetske predispozicije.

Nezadovoljstvo je stanje uma i ima veze s ljudskom percepcijom svijeta.

Stres može samo potaknuti opće nezadovoljstvo, a ako postane silovit i konstantan, može stvoriti i zdravstvene probleme poput glavobolja i visokog krvnog tlaka. Osobe koje su nezadovoljne i pod stresom ne mogu jesti ni spavati, a takvo stanje trebalo bi proći za nekoliko dana.

Depresija pak traje puno duže i zahtijeva stručno liječenje. Ako se samo osjećate neraspoloženo i utučeno, evo nekoliko savjeta koji bi vam mogli pomoći da popravite raspoloženje.

Ne prepuštajte se očaju, pokušajte pronaći dobre strane
Poduzmite akciju
Ako postoji nešto što će vam pomoći da se osjećate bolje, učinite to. To može biti i izbjegavanje prijatelja zbog kojeg se uvijek osjećate loše ili odlazak u šetnju prirodom, na svježi zrak.

Podijelite brige
Popričajte s prijateljima i obitelji o svojim problemima i nastojte napraviti plan kako ih riješiti. Nemojte dopustiti da vas brige potpuno obuzmu.

Pronađite način kako se nositi sa stresom
Za neke ljude vježba je odličan ispušni ventil. Drugima pomaže topla kupka ili šetnja prirodom.

Jedite dobro
Probajte s hranom koja podiže raspoloženje, poput banana ili piletine, koji stimuliraju oslobađanje dopamina, hormona zaduženog za osjećaj zadovoljstva.

Razmišljajte pozitivno
To svakako nije lako, pogotovo kada vam se sve čini crno i depresivno, no naučite kako vidjeti pozitivnu stranu. Uzmite malo vremena za sebe i pronađite svijetle točke u svojem životu.