ONO STE ŠTO JEDETE...

Jeste li često neraspoloženi?

10.02.2014 u 09:53

Bionic
Reading

Jeste li često neraspoloženi i možda čak i depresivni? Ako je to slučaj, vrijeme je da provjerite što jedete, jer hrana snažno utječe i na naše raspoloženje

Znanstvenici tvrde da pravilna i zdrava prehrana može popraviti naše raspoloženje. No o kojoj je točno hrani riječ? Odgovor na to pitanje donose poznati nutricionisti Gill Paul i nutritionist Karen Sullivan.

Slušajte svoj probavni sustav
Loše raspoloženje pa čak i depresija može biti posljedica konzumiranja hrane od koje vam je loše u crijevima i želucu. Osjećate li probleme u tom dijelu tijela? Ako ste odgovorili potvrdno, mijenjate prehranu – jedite što više cjelovitih žitarica i pijte probiotički jogurt.

Smanjite unos kofeina

Mislite da vas kava diže? U pravu ste, ali samo na kratke staze. Nakon što prestane djelovanje kofeina, raspoloženje vam naglo pada i mogu se javiti posljedice poput glavobolje. Zato ćete ponovno popiti kavu da vam bude bolje i tako ulazite u začarani krug. Jednaka je priča i s alkoholom. Dakle, pokušajte smanjiti unos kofeina ili ga se u potpunosti odrecite.

Povećajte unos vitamina D
Manjak vitamina D u organizmu može uzrokovati depresiju. Vitamin D uzimamo kroz hranu, ali i izlaganje kože suncu. No to često nije dovoljno. Obogatite najprije svoju prehranu namirnicama bogatima vitaminom D, a ako to nije dovoljno, uzmite nadomjeske prehrani.