NEREALNA OČEKIVANJA

Jesi li i ti superdjevojka?

  • Autor: N. LJ. J
  • Zadnja izmjena 01.05.2009 08:55
  • Objavljeno 01.05.2009 u 09:00
cura depresija

cura depresija

Izvor: Guliver/Getty Images / Autor: -

Nastava, trening, škola stranih jezika, satovi klavira. U školu ideš jer moraš, na strane jezike si se upisala jer ti je to mama predložila, a na satove klavira ideš jer tata smatra da je to dobro? Ako želiš svima udovoljiti i prvo gledaš na ono što drugi žele, a ne ti sama, onda si i ti superdjevojka

Ovaj termin razvili su američki psiholozi promatrajući današnje djevojke. Zaključili su da današnje djevojke u sve mlađoj dobi rastu pod pritiskom da moraju biti 'sve svima u svako doba'.

U jednom istraživanju došli su do zanimljivih zaključaka:

tri od četiri djevojke (74 posto) izjavile su da su pod velikim pritiskom da moraju svima udovoljiti
-pola djevojaka u osnovnoj školi i tri četvrtine u srednjoj jako je zabrinuto za svoj izgled
84 posto djevojaka kaže da osjeća pritisak hoće li se dobro obući (u istom istraživanju 2000. godine postotak je bio znatno manji – 75 posto)
-60 posto djevojaka smatra da su popularne djevojke ujedno vitke, dok je to smatralo tek 48 posto djevojaka u istraživanju iz 2000. godine
-50 posto djevojaka kaže da im je uvijek dosadno
jedna od tri djevojke kaže da se često osjeća tužno i nesretno.

'Nešto ne štima kada biti djevojkom znači biti pod pritiskom sa svih strana. Pritisak znači da moraju biti atraktivne, dobre, pametne (ali ne i previše pametne), vitke, radišne i skromne. Ovi stereotipi stvaraju nepravedan pritisak na današnje djevojke i ograničavaju njihove snove i želje', rekla je Joyce M. Roche, koja je provodila istraživanje.

Psiholozi su sindrom superdjevojke povezali s mnogo zdravstvenih problema.
Pokazalo se da djevojke koje su pod čestim i dugotrajnim pritiskom lošije spavaju te češće razvijaju poremećaje u prehrani kao što su anoreksija i bulimija. Studija iz 2004. pokazala je da djevojke koje su perfekcionistice upravo jer im je to društvo nametnulo pa su jako optrećene svojim izgledom, ali i dosezanjem nametnutih ciljeva u životu, često razvijaju tip anoreksije zvan anorexia nervosa

Superdjevojke često ne znaju tko su jer se zapravo ponašaju onako kako to drugi žele od njih.
One se uvijek definiraju prema onome što im drugi govore – ako su dobre u školi, onda je to dobro, ali ako dobiju jedinicu, to je smak svijeta, jer 'se zna da to nije dobro'.

Ovaj problem posebice izlazi na vidjelo u adolescentskoj dobi. Tada počinju prve veće odluke u životu, npr. izbor zanimanja, izbor daljnjeg školovanja, izbor dugotrajnije ljubavne veze i slično. A upravo u tom trenutku superdjevojke se lome jer ne znaju što bi zaista željele.

Dobra vijest u cijeloj toj priči ipak postoji. Psiholozi kažu kako je jako bitno za ovakve osobe da imaju neku osobu kojoj vjeruju i koja će im biti podrška. Naravno, radi se o osobi koja neće nametati svoje ideje i stavove, već podržavati odluke superdjevojke. Komplimenti i riječi potpore čine čuda. 'Ti si odlična cura! Ti to možeš!', rečenice ovakvog tipa dat će vjetar u leđa osobama koje same moraju otkriti što žele od života.

'Osjećaj da morate sve druge učiniti sretnima je jako opterećujući, stresan i nepravedan. Za djevojke koje imaju problema s takvim osjećajima bitno je da progovore o njima, da progovore o svom stresu, strahu i zbunjenosti,' zaključuje Roche.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi