SIGURNOST

Jesenska vožnja - izbjegnite opasnosti

  • Autor: M. V.
  • Zadnja izmjena 27.10.2009 14:39
  • Objavljeno 27.10.2009 u 13:44
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Jesen svakako spada u ljepša razdoblja za uživanje u vožnji otvorenom cestom, no krije i mnoge opasnosti u prometu. Kako ih uočiti i ukloniti? Pročitajte u nastavku

Zakonodavac je već propisao da nakon pomicanja vremena za zimsko razdoblje svi vozači moraju imati upaljena svjetla na automobilu i u vožnji tokom dana. Ideja je da se na taj način vozače pripremi na manjak dnevne svjetlosti u jesenskom razdoblju te samim time i slabiju vidljivost. Ako to već ne činite redovno, provjerite rade li vam svi svjetlosni sklopovi, također ih obrišite od nečistoće kako bi ravnomjerno osvjetljavali put ispred i iza vas.

cc

cc

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Kad smo već kod preglednosti, preporuka je zamijeniti gumice brisača svake dvije godine, a ne zaboravite ni nadoliti tekućine za čišćenje prozora. Temperature još uvijek nisu toliko niske da treba prijeći na zimske gume, no svakako provjerite u kakvom su vam stanju pneumatici na kojima se vozite te ih, ovisno o istrošenosti, zamijenite novima. Jesensko razdoblje i niže temperature također znače udar na akumulator, pa obratite pozornost na njegovo obavljanje dužnosti. Ukoliko je stariji od tri godine, ili više ne radi onako kako ste navikli, svakako ga zamijenite novim prije negoli vam otkaže poslušnost. Nemojte zaboraviti niti na 'kleme' u prtljažniku, za svaki slučaj.

Raniji zalazak sunca u jesensko-zimskom razdoblju znači i da ćete se češće voziti po mraku. Sumrak je najgore razdoblje jer se oči ne stignu pripremiti na manjak svjetlosti, pa se tada najčešće događa i najveći broj prometnih nesreća. Najsigurnija metoda jest sporija vožnja te ostavljanje većeg razmaka između automobila, posebice na neosvijetljenim prometnicama. Ranije zalaženje sunca znači i da će vaše tijelo ranije signalizirati da je vrijeme za spavanje, stoga ako se planirate uputiti na duži put, svakako koristite pauze. Dodatnu pozornost valja obratiti i na pješake, posebice one u tamnijoj odjeći. Jesenje kiše osim smanjivanja preglednosti utjecat će i na skliskost podloge. Ovo posebice vrijedi za autoceste gdje vozači zanemaruju opasnost zbog pravocrtnog kretanja te riskiraju nastanak vodenog klina i gubitak kontrole nad vozilom.

cc

cc

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Dodani problem je i neočišćeno lišće na prometnicama, koje možda izgleda lijepo, ali je i veoma opasno. Suho, kao i mokro lišće uzrokovat će manje prijemljivosti između kotača i podloge, što može dovesti do proklizavanja i izlijetanja. Nerijetki su slučajevi u kojima nakupina lišća kamuflira oštećenu prometnicu pa svakako pripazite na brzinu kretanja svog vozila.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi