MAŠTATE O NEČEM SLATKOM?

Jesen još uvijek nije završila pa zašto ne isprobati ovaj preukusni desert s bundevom koji će vam izmamiti osmijeh na lice

  • Autor: I. B. T.
  • Zadnja izmjena 30.11.2020 15:44
  • Objavljeno 30.11.2020 u 14:15
tportal

Izvor: Profimedia / Autor: Elena Veselova / Alamy / Alamy / Profimedia

Buča, bundeva ili tikva zasigurno je jedna od najpopularnijih jesenskih namirnica, a kako sadržava čak 90 posto vode te je bogata hranjivim tvarima, vlaknima i mineralima, idealna je namirnica za sve one koji vode računa o svojoj figuri. Iako se najčešće koristi za pripremu slanih jela, od nje se itekako daju pripremiti kremaste slastice poput ove ukusne pite od bundeve koja će sigurno osvojiti zaljubljenike u originalne torte i kolače. Detaljan recept čeka vas u nastavku teksta

Sastojci

Za tijesto:

  • 250g brašna
  • 4 žlice šećera
  • 1/2 žličice soli
  • 120 g maslaca
  • jaje
  • 1/2 dl vode

Za kremu:

  • kg bundeve
  • 2 dl hladne vode
  • 100 g šećera
  • sok 1 limuna
  • 4 jaja
  • 200 g kiselog vrhnja

Priprema

1. U posudu dodajte brašno, četiri žlice šećera i sol. Promiješajte pa dodajte omekšali maslac, jaje i mijesite rukama, postepeno dodajući vodu. Mijesite dok ne dobijete glatko tijesto.

2. Tijesto oblikujte u kuglu pa zamotajte u prozirnu foliju i pustite da odstoji u hladnjaku pola sata.

3. U lonac dodajte na kockice narezanu bundevu i vodu te kuhajte desetak minuta. Procijedite i pustite da se ohladi pa je izmiksajte štapnim mikserom.

4. Dodajte 100 g šećera, limunov sok, četiri jaja i kiselo vrhnje pa ponovno kratko izmiksajte štapnim mikserom.

5. Tijesto utisnite u nešto manji kalup za tortu tako da obrubite i bočnu stranu kalupa. Pomognite si žlicom. Izbodite tijesto vilicom i pecite ga u pećnici 15 minuta na 180 stupnjeva.

6. Dodajte kremu i pecite na istoj temperaturi još 30 minuta. Prije posluživanja desert dobro rashladite.

U slast!

tportal

Izvor: Profimedia / Autor: Anna Pustynnikova / Alamy / Alamy / Profimedia

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!