brzo i fino

Jelo koju ćete obožavati u svako godišnje doba: Jedini recept za kremastu juhu od rajčice koji će vam ikad trebati

17.09.2021 u 12:06

Bionic
Reading

Bez obzira na godišnje doba, juha od rajčice uvijek je rado viđeno jelo na stolu. Uz odlične recepte koji omogućuju pripremu vrlo ukusne juhe u tek nekoliko jednostavnih koraka, prava je šteta posezati za onim gotovim

Gusta, slatko-kisela juha svojim okusom osvaja sve generacije, a uz dodatak bosiljka postaje pravi gurmanski užitak. U ovoj verziji priprema se od nasjeckanih rajčica, uz dodatak svježe mrkve i češnjaka. Za gustu i kremastu teksturu dodaje se vrhnje za kuhanje, a po želji prije posluživanja je možete ukrasiti s malo pesta od svježeg bosiljka.

Potrebni sastojci:

  • 45 ml maslinovog ulja
  • 1 srednji crveni luk, narezan na kockice
  • 1 srednji crveni luk, narezan na kockice
  • 3 češnja češnjaka, usitnjena
  • 800 ml rajčica iz limenke ili staklenke, ocijeđenih i narezanih na kockice
  • 1 žlica šećera
  • 15 ml umaka od rajčice
  • 30 g nasjeckanih listova svježeg bosiljka, plus još malo za dekoraciju
  • 700 ml pilećeg temeljca
  • 180 ml vrhnja za kuhanje
  • Malo pesta od bosiljka, po želji, za ukrašavanje

Priprema:

U veći lonac dodajte maslinovo ulje te zagrijte na srednje jakoj vatri.

Dodajte luk i mrkvu te prodistajte povremeno miješajući, dok luk ne postane staklast i dok mrkva ne omekša, od 8 do 10 minuta.

Dodajte češnjak i dinstajte uz povremeno miješanje.

Umiješajte rajčicu, šećer, umak od rajčice, bosiljak i pileći temeljac.

Pustite neka sve zavrije, a zatim vatru smanjite na lagano i pustite da kuha na pola poklopljeno narednih 30 minuta.

Dio juhe odgrabite i izmiksajte ili štapnim mikserom ili u blenderu. Izmiksani dio juhe polako vratite u lonac, a nakon toga dodajte i vrhnje za kuhanje.

Juhu kuhajte na srednje jakoj vatri dok se ne zavrije, a nakon toga je začinite po želji solju, paprom i šećerom. Juhu poslužite u zdjelicama i, po želji, ukrasite s žličicom pesta od bosiljka.