gotovo u tren oka

Savršen ručak za cijelu obitelj: Sočna piletina u fino začinjenom umaku jelo je koje će svi obožavati

  • Autor: M.D.
  • Zadnja izmjena 15.09.2021 15:24
  • Objavljeno 15.09.2021 u 13:45
tportal

Izvor: Profimedia / Autor: Sergii Koval / Alamy / Alamy / Profimedia

Piletina je vrlo rado viđena namirnica na obiteljskom tjednom meniju, a dobri recepti i ideje uvijek dobro dođu. Posebno su nam omiljeni oni koji su lagani za pripremiti, a nude pravo bogatstvo okusa. Takav je ovaj recept za pileća prsa u umaku od rajčice. Poslužen uz rižu ili ječam, vro vjerojatno će postati jedan od omiljenih

S vrlo jednostavnim popisom sastojaka koje gotovo uvijek imate u smočnici i hladnjaku, pileća prsa u fino začinjenom umaku od rajčice odlična je ideja za brzi ručak ili večeru koju će svi ukućani pojesti u slast. Uz piletinu poslužite rižu ili ječam i uživajte u okusu.

Potrebni sastojci:

  • 8 pilećih prsa, s kosti i kožom
  • 10 ml maslinovog ulja
  • Malo soli
  • 6 velikih režanja češnjaka, grubo nasjeckanih
  • 600 ml pelata
  • 240 ml pilećeg temeljca
  • 2 grančice majčine dušice
  • Ječam ili riža za posluživanje

Priprema:

Pileća prsa posušite kuhinjskim papirom, a zatim ih obilno posolite s obje strane. Zagrijte maslinovo ulje u velikoj, dubokoj tavici na srednje jakoj vatri. U dvije ture ispecite pileća prsa s obje strane, oko 5 minuta sa svake strane. Piletinu premjestite na tanjur i ostavite na toplom.

Smanjite vatru i dodajte češnjak. Dinstajte u često miješanje sve dok češnjak ne zamiriši, otprilike jednu minutu (pazite da ne zagori). Dodajte pelate, pileći temeljac, veliki prstohvat soli, pa pojačajte vatru dok tekućina ne zavrije. Miješajte drvenom kuhačom te sastružite umak koji se zadržavan bočnim rubovima tavice. Dodajte majčinu dušicu, a zatim i pileća prsa s kožom prema dolje.

Djelomično poklopite tavicu i smanjite vatru tako da se umak lagano krčka. Kuhajte oko 30 minuta, dok piletina ne omekša.

Ako je umak rijedak, prebacite piletinu na čist tanjur pa na nekoliko minuta pojačate vatru kako bi umak krčkao i malo zgusnuo.

Vratite piletinu u umak i malo prokuhajte prije posluživanja uz ječam ili rižu.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!