IDEALAN SPOJ

Jela koja će vas ugrijati, zasititi i zaštititi od prehlada

21.01.2017 u 09:57

Bionic
Reading

Tijekom zimskih mjeseci prehrana je bitno drugačija nego primjerice ljeti, ali za to ima jako dobrih razloga. Namirnice nisu tako raznovrsne i svježe, ali i dalje se možemo kvalitetno hraniti i usto se dobro ugrijati te čuvati organizam od prehlada

Juhe

Nezamjenjive su tijekom hladnih zimskih mjeseci. Budući da na raspolaganju nema svježeg povrća kao ljeti, nije loše napraviti juhu od žitarica poput leće. Zahvalna je jer je ne morate prethodno namakati kao neke druge vrste žitarica. Također, ovaj je recept odokativan pa se možete malo poigrati i neke sastojke zamijeniti onima koji su u vašoj obitelji draži. Krem juha od bundeve na meniju može biti i jednom tjedno. Bundeva spada među zdrave namirnice koje su usto i povoljne u zimskim mjesecima. Priprema je jednostavna i nakon što se sve zajedno skuha, samo trebate napraviti pire u blenderu. Topla i gusta juha od brokule također je mnogima zimska miljenica, a kao i kod pripreme bundeve, sve je gotovo za najviše pola sata. Neki u nju rado stavljaju i malo vrhnja jer je još kremastija.

Variva

Zdrava su i idealna za dane kada temperature počinju padati ispod nule. Jedno od najtradicionalnijih variva sigurno je grah. Ljubitelji mesa ne mogu ga zamisliti bez domaćih kobasica ili primjerice bunceka, a još jedna njegova prednost je ta da ga možete jesti barem dva dana pa se malo poštedjeti kuhanja tijekom radnog tjedna. Uz grah se najčešće kuha i varivo od mahuna ili kelja, ali zapravo po želji možete isto raditi i s drugim povrćem.Ponekad nije tako loša opcija koristiti i smrznuto povrće za raznovrsniju prehranu. Grašak varivo s malo krumpira i povrćem poput cvjetače i brokule bit će odlično čak i ako ste koristili zamrznuti grašak.

Kupus s kobasicama

Ako vam nedostaje još koja ideja za zimski jelovnik, napravite klasični dinstani kupus s mesom ili kobasicama. Kupus je itekako zdrav i nadoknadit će nedostatak ostalog povrća zimi. Gulaš Niste ljubitelj kobasica, a volite kupus - napravite sekeli gulaš s teletinom. Ovo je tradicionalno jednostavno jelo s narezanom teletinom, kupusom i nešto začina poput kima.