JEDITE JE ČEŠĆE

Jeftina i zdrava namirnica idealna za hladne dane

16.02.2015 u 08:00

Bionic
Reading

U zimskim danima nažalost nemamo baš puno izbora što se tiče povrća, no iako je pristupačne cijene i prepuna zdravih sastojaka, mnogi je nepravedno zapostavljaju

Cikla (lat. beta vulgaris) korjenasto je povrće, a kao ljekovita biljka poznata je već više od dvije tisuće godina.

Upotrebljava se kao pomoć u liječenju malarije, akutnih fibroznih bolesti i gripe u početnom stadiju te za reguliranje krvnog tlaka, osobito niskog, a pozitivno utječe na živce i rad mozga. Vrlo je korisna i u liječenju slabokrvnosti.

Cikla je jedinstvena zbog visokog sadržaja antikancerogenih tvari i karotenoida, odličan je izvor folne kiseline i antioksidanata. Ona je i vrlo važna namirnica u prehrani vegetarijanaca jer sadrži određenu količinu kobalta koji sudjeluje u stvaranju vitamina B12. Vitamin B12 nalazi se samo u proizvodima životinjskog podrijetla, dok ga u povrću uglavnom nema.

Jeste li se kad zapitali otkud cikli takva intenzivna crvena boja? Za to je kriv pigment betacijanin. Ovaj pigment apsorbira se u krv i povećava sposobnost krvi prenositi kisik i do 400 posto. Betain i betanin iz cikle pomažu u učvršćenju krvnih žila, reguliranju krvnog tlaka, smanjuju kolesterol u krvi, potiču metabolizam i rad jetre, a jačaju i imunološki sustav organizma.

Korijen cikle možemo jesti sirov ili kuhan, a možda ne znate da možete konzumirati i lišće! Bogato je beta-karotenom, folnom kiselinom, klorofilom, kalijem, vitaminom C i željezom, a od njega možete napraviti zeleni kašasti sok ili pripremiti ga kao špinat. Zbog sadržaja selena, cikla predstavlja namirnicu koja posjeduje svojstvo remineralizacije i uspješno se suprotstavlja prijevremenom starenju te sudjeluje u općem čišćenju organizma.

Sadrži i salicilnu kiselinu koja u organizmu djeluje protuupalno.

Cikla je lako probavljiva namirnica! U njoj se nalaze gotovo svi mineralni sastojci: kalij, fosfor, kalcij, magnezij, željezo, fluor, sumpor, jod, brom, litij, rubidij, celzij i stroncij. Važno je istaknuti da cikla sadrži i određenu količinu kobalta koji sudjeluje u stvaranju vitamina B12. Sadržava i jod.

Ovo povrće korisno je i u liječenju slabokrvnosti, osobito u djece i mlađih osoba, a pospješuje i rad želuca, crijeva i žuči.

Ciklu je najbolje konzumirati sirovu, i to ribanu s malo limunova soka. Ako želite poboljšati okus ovako pripremljenoj salati, uz ciklu upotrijebite mrkvu i/ili jednu kiseliju jabuku. Iznenadit će vas punoća okusa ovakve kombinacije.

Sok od cikle vrlo je ljekovit, a okus mu se može poboljšati dodatkom meda i limuna. Ciklu možete jesti u bilo u kojem obliku bez ikakvih posljedica i ograničenja, jer je lako probavljiva i ne utječe negativno na sekreciju želuca.

Ideja za objed: ciklu možete poslužiti i kao prilog pečenju! Neoguljenu ciklu, umotanu u alu foliju ili bez nje, pecite oko sat vremena na temperaturi pećnice od 190°C. Za zanimljiv kontrast slatkastom okusu cikle, možete dodati malo luka ili češnjaka!