ČOKOLADNI SAN 'APETIT'

Jednostavna torta koja nikog ne ostavlja ravnodušnim

19.12.2016 u 14:09

Bionic
Reading

Samo četiri namirnice – čokolada, maslac, brašno i jaja - u ovoj se torti stapaju u neodoljiv čokoladni san…

U izdanju Profila izašla je kuharica Christiana Cabaliera, 'Bistro Apetit', koju slobodno možemo nazvati primijenjenom gastronomskom umjetnošću. Svakodnevno u potrazi za najboljim osnovnim namirnicama, igrajući se njihovim teksturama i ističući im okuse uz dodatke koji se u prvi trenutak mogu činiti nespojivima, Cabalier ih na kraju prezentira kao na slikarskom platnu.

Na kraju kuharice objavljeni su provjereni temeljni recepti kao početak mnogih opisanih jela, kao i kulinarski pojmovi s kojima ćete se susresti. Nesumnjivo je riječ o kuharici koja će nam omogućiti da se, uživajući u pripremi jela, i za vlastitim stolom osjećamo kao gosti vrhunskoga restorana, ali će i nadahnuti mnoge mlade kuhare.

Potrebni sastojci za osam osoba

mliječna čokolada 120 g
tamna čokolada, min. 50 posto kakaa 150 g
maslac 300 g
glatko brašno 15 g
šećer 80 g
5 svježih jaja

Priprema

Kalup za tortu promjera 28 cm namažite maslacem i stavite u hladnjak da se ohladi. Obje vrste čokolade natrgajte na komadiće i s maslacem otopite na pari.

Otopljenu smjesu povežite pjenjačom, sklonite s pare pa dodajte jedno po jedno jaje, svaki put miješajući dok se smjesa ne poveže.

Umiješajte brašno i šećer. Sve dobro povežite, izlijte u rashlađeni kalup i pecite od 15 do 20 minuta na 180 °C.

Pečenu tortu ostavite da se hladi barem četiri sata i tek je onda izvadite iz kalupa.

Prijedlog za serviranje: Uz ovu tortu možete poslužiti svježe bobičasto voće i tučeno vrhnje s vanilijom ili sladoled od vanilije ili pistacija.