statement komadi

Jednim potezom transformirajte svoj interijer uz ove efektne sobne biljke

08.10.2023 u 18:06

Bionic
Reading

Velike sobne biljke jedan su od najnovijih trendova u uređenju doma te najlakši način da u njega unesete dašak topline

Trend predimenzioniranosti već nekoliko sezona živi na modnoj sceni dok je u svijetu dizajna interijera bio prisutan u formi masivnog statement namještaja. Sada dobiva svojevrsnu nadogradnju unošenjem elemenata prirode u dom i dekoracijom interijera divovskim sobnim biljkama.

Riječ je o sobnim biljkama koje se sade u dojmljive tegle i smještaju na pod, zauzimajući prostor poput komada namještaja, ali i pružajući čitavom ambijentu opuštenu i prozračnu notu.

Osim što služe u estetske svrhe, velike sobne biljke mogu biti funkcionalan izbor: umjesto da zatrpavate njima police i radne stolove, na ovaj način možete iskoristiti dio prostora koji inače ostaje prazan.

Uokvirite sobu

Ako uređujete veću prostoriju u kojoj nema smisla postavljati namještaj uz zidove, ponekad se može činiti kao da ini nezgrapno lebde u interijeru.

Iako je riječ o slatkim brigama, višak prostora potrebno je nadoknaditi da biste postigli dojam smislene cjeline i jedinstvenog ambijenta.

'Stvorite manji pravokutnik unutar prostora, razmještajući komade oko pravokutnog tepiha velike površine. Visoka biljka postavljena u kut, poput biljke smokve, pomaže uokviriti namještaj te prostor čini potpunijim', rekao je dizajner interijera Bobby Berk.

Oživite svoj kućni ured

Ako radite od doma, vjerojatno puno vremena provodite zatvoreni u prostoriji orijentiranoj na laptop i radni stol. Unošenje opuštajuće energije biljaka može na jednostavan način potpuno transformirati ovu sobu i njenu 'ozbiljnost' pretvoriti u razigranu i kreativnu radnu atmosferu.

Prigrlite temu prirode

Ako živite u gradu, održavanje povezanosti s prirodom može biti težak zadatak. Čak i ako imate balkon, činjenica je da njemu možete provoditi tek dio vremena tijekom godine pa su sobne biljke najbolji način da temu prirode unesete u svoj dom.

Upravo velike biljke ostavljaju najsnažniji dojam te, osim što u potpunosti mijenjaju interijer, stvaraju dojam svježine i prozračnosti uz koje se znatno lakše opustiti.

'Veliko stablo u kutu prostorije neće narušiti funkcionalnost, a u trenu će je učiniti privlačnijom i življom', ističe stručnjakinja za uređenje doma Linda Hayslett.

Transformirajte blagovaonicu

Čak i ako ne živite u toliko velikom stanu ili kući da biste imali odvojenu blagovaonicu, prostor oko glavnog stola lako možete transformirati statement biljkom, a ona će jasno dati do znanja da se radi o odvojenoj 'zoni' interijera namijenjenoj za druženje i uživanje u udobnosti doma.

'Kombinirajte zemljane tonove namještaja s toplim plišanim materijalom i sve obogatite velikom sobnom biljkom za garantirano pogođen interijer koji kao da vas doziva da u njemu što dulje boravite', zaključuje dizajner interijera Scott Vargo.