NOVI ALAT

Je li odzvonilo Photoshop prevarama?

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 01.12.2011 12:57
  • Objavljeno 01.12.2011 u 10:44
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Retuširanje je otišlo predaleko, slažu se liječnici, ali i neki kompjuterski stručnjaci. Kako bi Photoshop obmanama stali na kraj, znanstvenici sa sveučilišta Dartmouth izumili su novi kompjuterski program pokazat će vam točno koje su promijene i uljepšavanja napravljena u photoshopu

Znanstvenici, naime, kažu da je retuširanje otišlo toliko daleko i pretvorilo se u fantaziju koja kod ljudi uzrokuje ozbiljne posljedice. U želji da izgledaju poput svojih idola iz magazina, mnogi će razviti poremećaj hranjenja i nezadovoljstvo svojim tijelom.

Mnoge zdravstvene organizacije upozoravale su na negativnu sliku koju šalju retuširani modeli, sa savršenom kožom, dugim nogama i bez mana, a koji nam se smiješe sa stranica magazina. Kompjuterski stručnjaci stoga su se pobrinuli i izumili alat pomoću kojeg sliku možete vratiti unatrag i vidjeti koliko je prepravki rađeno.

Iza cijelog projekta stoje profesor Hanry Farid i Eric Kee sa Sveučilišta Dartmouth, koji su se pobrinuli da novi program daje zanimljive informacije o svemu što se Photoshopom radilo na slici. Pomoću novog programa možete otkriti geometrijske intervencije poput sužavanja ruku, bedara i torza, ali i vidjeti jesu li nekome uklonjene bore i celulit.

Američka liječnička udruga još je u lipnju upozorila da treba prestati s prezentiranjem reklama koje portretiraju savršena tijela koja možete imati samo zahvaljujući intervenciji photoshopa. Možda ovo otkriće bude jedan mali korak prema realnosti.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!