EMOCIONALNA POVEZANOST

Je li njegova mama ipak kriva za sve?

  • Autor: Stribor Keví
  • Zadnja izmjena 20.05.2011 08:58
  • Objavljeno 20.05.2011 u 08:58
ljubav par

ljubav par

Izvor: Guliver/Thinkstock / Autor: thinstock

Kakve veze privrženost majci ima s privrženošću partneru? Je li Freud ipak bio u pravu i kreće li sve još od najranijeg djetinjstva?

Privrženost je emocionalna povezanost za koju je tipična sklonost da se traži i održi bliskost s određenom osobom, pogotovo kad je pojedinac pod stresom. Očigledno, u dugotrajnim je vezama međusobna privrženost partnera ključna.

thinkstock

thinkstock

Izvor: Guliver/Thinkstock / Autor: thinkstock

O ljubavi učimo već od djetinjstva

Psiholozi su istražujući privrženost u dječjoj dobi ustanovili da postoji nekoliko tipova privrženosti koje pojedinac obično zadrži u kasnijem životu. Tzv. siguran tip privrženosti dijete će razviti ako majka ima kvalitetan odnos s djetetom, odnosno primjećuje djetetove signale, točno ih interpretira i brine o njemu.

Hladan odnos majke prema djetetu, neprimjećivanje njegovih signala te njihova kriva interpretacija, rezultirat će tzv. izbjegavajućim tipom privrženosti. Ukoliko majka nije dosljedna u svojoj brizi prema djetetu, razvit će se tzv. anksiozno-ambivalentni tip privrženosti.

Psiholozi tvrde da odrasli prilikom gubitka ili odvajanja od partnera pokazuju vrlo sličan obrazac ponašanja kao i djeca. Sigurno privrženi pojedinci osjećaju se ugodno i s intimnošću i s autonomijom i ujedno su otvoreniji u komunikaciji, a u prosjeku imaju više samopoštovanja.


Kada imamo negativno mišljenje o sebi, a pozitivno o drugima, osoba će razviti tzv. zaokupljenu privrženost. Takvi pojedinci imaju izrazitu želju za emocionalnim stapanjem s drugom osobom i puno očekuju od drugih, ali se boje da nisu dovoljno voljeni, odnosno da nisu vrijedni ljubavi, pa će biti ostavljeni.

Treći tip, tzv. odbijajuća privrženost, razvija se ako pojedinac ima pozitivnu sliku o sebi, a negativnu o drugima te je karakterizira odbijanje bliskosti i nepovjerenje prema drugim ljudima, kao i snažna potreba za nezavisnošću.

Posljednji tip, plašljiva privrženost, razvija se kada imamo negativno mišljenje i o sebi i o drugima, a za takav tip privrženosti svojstven je strah od intimnosti i izbjegavanje društva motivirani strahom od anticipiranog odbijanja od strane drugih osoba.

Naravno, na kvalitetu veze utječe tip privrženosti oba partnera i njihova međusobna interakcija. Najkvalitetniju vezu imaju parovi koji su sigurno privrženi.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi