NOVA OTKRIĆA

Je li moguće da su meso i sir toliko opasni?

05.03.2014 u 10:11

Bionic
Reading

Ako se na vašem jelovniku svakodnevno nalaze meso i mesni proizvodi, onda je vrijeme da ozbiljno razmislite o svojoj prehrani i unesete neke promjene ako želite zadržati zdravlje

Često konzumiranje mesa i sira u srednjoj dobi jednako je rizično kao i pušenje, tvrde američki znanstvenici. Istraživanje u kojemu su sudjelovale tisuće muškaraca i žena u dobi od 50 i više godina otkriva da oni koji unose životinjske proteine imaju dva puta veći rizik da ranije umru od onih koji ih ne konzumiraju.

Usto, imaju četiri puta veće šanse da obole od karcinoma, što znači da imaju jednak rizik kao i pušači. Stručnjaci za sve krive proteine koji se nalaze u mesu, siru, jajima i ostalim životinjskim proizvodima. Riječ je o sastojcima koji na neki način hrane loše i bolesne stanice u tijelu.

Upravo zato, napominju znanstvenici, ljudi u 50-ima, a i u kasnijoj dobi, trebali bi što manje konzumirati meso i mesne proizvode. Mlađe osobe trebale bi djelovati preventivno te također izbaciti te namirnice iz svoje svakodnevne prehrane.

'Gotovo svaki čovjek će u jednom trenutku života imati kancerogene stanice u tijelu. No ključno pitanje je razvijaju li se i rastu li te stanice… Na to utječe čitav niz faktora, a među njima i pravilna prehrana. Drugim riječima, ako unosite namirnice koje hrane takve stanice, tada možete imati velikih problema', istaknuo je profesor Valter Longo sa sveučilišta Southern California.