SAMO JEDNO

Je li moguće da je ovo tajna sretnog braka?

22.01.2014 u 10:42

Bionic
Reading

Sretni parovi s dugim bračnim stažem imaju razne teorije o tome zašto su uspjeli očuvati vezu, ali znanstvenici tvrde da priznanje treba odati jednom hormonu u mozgu

Nova studija na medicinskom sveučilištu Bonn u Njemačkoj pokazala je da proizvodnja hormona oksitocina povezuje parove i jača im vezu.

U nizu eksperimenata muškarcima su znanstvenici ušpricali sprej s oksitocinom u nosnice i zatim im pokazali fotografije supruga i još jedne žene koju nisu nikada prije vidjeli. U tom su trenutku skenirali i rad mozga kako bi zabilježili reakcije. Grupa muškaraca koja je primala oksitocin imala je pozitivnije reakcije na fotografije svojih supruga od onih koji su primali placebo. Znanstvenici naglašavaju kako ova studija ne znači da bi veća proizvodnja oksitocina u mozgu mogla imati pozitivan osjećaj na loše brakove.

Daily Mail piše da oksitocin ima mnogobrojne učinke u tijelu poput izazivanja kontrakcije maternice za vrijeme porođaja. Za vrijeme laktacije, izaziva kontrakcije mliječnih žlijezda zbog čega se pokreće mlijeko.

Luči se tijekom orgazma kod oba spola i za to vrijeme može izazvati osjećaje zadovoljstva, nježnosti i privrženosti.