OGROMAN HIT

Je li minimalizmu konačno odzvonilo? Modne ovisnice sada su zaluđene estetikom 'mafijaške žene'

27.01.2024 u 16:01

Bionic
Reading

Trendovi za 2024. godinu postaju sve jasniji, a donedavno omiljena estetika 'tihog lukusuza' i 'starog novca' odjednom je postala neukusnom

Ako ste pratili trendove na street style sceni ali i (možda posebno) na društvenim mrežama, niste mogli promaći određenim estetikama i ponekad vrlo efemernim modnim trendovima.

Više od pukog trenda u dodacima ili suknjama, estetika 'tihog lukusuza' protekle godine pokazala se načinom života koji obožavaju fashionistice. Njezinoj popularnosti dodatno je doprinijela sudska parnica holivudske zvijezde Gwyneth Paltrow, čiji su stajlinzi secirani do najsitnijih detalja.

  • +7
Gwyneth Paltrow Izvor: Profimedia / Autor: POOL / Getty images / Profimedia

Poznata oskarovka razvila je čitavu ultraluksuznu, ali jednostavnu garderobu s fokusom na visokokvalitetnim tkaninama, neutralnim bojama i komadima bez istaknutih logotipa. Modni svijet tog trenutka potpuno je zgrabio estetiku 'tihog lukusuza' koja, ruku pod ruku, ide s esetikom 'starog novca', koja je doživjela sličnu sudbinu nakon što su svjetlo dana ugledale fotografije s vjenčanja američke 'it' djevojke Sofije Richie.

Iako je riječ o trendovima koji nimalo ne izgledaju prolazno jer se temelje na bezvremenskim modnim načelima, ljubitelje mode osjetno su prestali fascinirati. Na početku nove kalendarske godine, sada ne kriju zaluđenost estetikom 'mafijaške žene'.

Estetika žene mafijaša ili gangstera temelji se na određenom raspoloženju. Uronite u 90-e, odnosno u gangsterski film iz 90-ih - film koji se fokusira na mafiju, vrlo spontanim stavovima, s prekrasnim outfitima i drskim kombinacijama komada. Žena mafijaša pomalo je 'neuredna' femme fatale. Odijeva se u starinska krzna, uske crne haljine, džempere s okruglim izrezom ili dekoltirane, leopard tajice i salonke - komade svojstvene osobnom stilu odijevanja latino diva Jennifer Lopez i Sofije Vergare, koju uskoro gledamo na Netflixu u ulozi kolumbijske šefice narko kartela, Griselde Blanco.

  • +7
Jennifer Lopez Izvor: Profimedia / Autor: GAMR / BACKGRID / BACKGRID USA / PROFIMEDIA

Sve te moćne žene ne boje se istaknuti svoju senzualnost, u čemu im pomažu i komadi poput zlatnog nakita, kožnih čizama u špic, čipkaste haljine i torbice koje izgledaju kao da su izašle iz kakvog trilera iz devedesetih.

Biti u blizini opasnosti – ali što je još važnije biti fikcionalizirana lijepa žena u blizini opasnosti – jedan je od najtežih aspekata u popularnoj kulturi. Bondove djevojke, Margot Robbie u filmu 'Vuk s Wall Streeta', Sharon Stone u većini filmova u kojima je glumila... Sve je to djelomično ono o čemu se radi u estetici 'mafijaške žene', koja drma društvenim mrežama, na čelu s TikTokom.

Nije slučajno ni da se ova zanimljiva estetika – u svim svojim prevelikim sunčanim naočalama, šarenim životinjskim uzorcima i napuhanim frizurala – našla u središtu internetskog diskursa baš u trenutku kada kultna serija HBO- a, 'Obitelj Soprano', slavi 25. jubilej.

Ipak, davno prije nego što je TikTok čuo da se govori o 'mafijaškoj supruzi', dizajneri su rekreirali njezin duh (i senzualnu snagu) kroz zebraste pruge i leopardove uzorke te jakne i goleme kapute od krzna. Što je bila Gallianova kolekcija za jesen/zimu 2000. u Dioru ako ne vrhunska podrška ovoj hit estetici trenutka? Isto vrijedi i za Alaïinu kolekciju jesen/zima 1997. i kolekciju Roberta Cavallija za sezonu jesen/zimu 2000. godine. ​

  • +3
Dua Lipa Izvor: Profimedia / Autor: @THEHAPABLONDE / BACKGRID / BACKGRID USA / PROFIMEDIA