PRAKTIČNI ŠMINKER

Jaguar XF Sportbrake je veoma seksi karavan

29.02.2012 u 08:48

Bionic
Reading

Jaguar dosad nije imao mnogo sreće s karavanima, no s novim XF-om ovo bi se moglo promijeniti

Britanci nisu žrtvovali praktičnost nauštrb dizajna, no ni obrnuto pa se već nakon prvih fotografija može zaključiti da je u slučaju XF Sportbrakea - vuk ostao sit, a koza cijela.

Doduše, za konačnu potvrdu morat ćemo pričekati svjetsku premijeru automobila na autosalonu u Ženevi, no brojevi ne lažu, a prema njima je karavanski XF pet milimetara duži od limuzine te do linije prozora raspolaže prtljažnikom zapremnine 550 litara, što je 10-ak litara manje od BMW-a serije 5 i Audija A6, no čak 140 litara manje od Mercedesa E-klase.

S preklopljenom klupom zapremnina raste na 1.675 litara, otprilike podjednako kao kod Audija i BMW-a, no ne i Mercedesa čiji volumen utovarnog prostora mjeri 1.950 litara.

Sva ova povećanja odrazila su se na masu automobila pa XF Sportbrake teži 70 kilograma više od limuzine. Ipak, Britanci su ga opremili zračnim ovjesom s ciljem rafinirane vožnje i dinamičkih osobina, a pod poklopcem naći isključivo dizelaši - 2.2-litreni četverocilindraš i 3.0-litreni benzinac - upareni osmerostupanjskom automatikom i stražnjim pogonom.

Kako doznajemo, u razvoju je i najsnažnija izvedba XFR s benzinskim V8 koji razvija 510 KS. Automobil bi se u prodaji trebao pojaviti do kraja godine, a cijene, zasad, nisu definirane.