vrlo važno

Zašto biste trebali držati namirnice na policama, a ne u vratima hladnjaka?

15.06.2023 u 10:04

Bionic
Reading

Nema do svježe pripremljene i ukusne hrane, pune okusa, mirisa i sočnosti. Uz dodatak začina, svježeg mediteranskog bilja i tek nekoliko kapi maslinovog ulja, povrće, meso i mliječne proizvode pretvaramo u vrhunske delicije. Kada bismo barem mogli svaki dan jesti nove okuse i svježe namirnice!

Koliko god željeli uvijek jesti nešto inovativno i svježe, moderni život nam je nametnuo da većinu hrane pripremamo unaprijed, raspoređujemo kroz tjedan ili čak jedemo isti ručak više dana zaredom. Zato nam je pametno skladištenje i zamrzavanje namirnica nužno. Na primjer, voće i povrće koje planirate staviti u hladnjak dobro operite, osušite i otklonite svu ambalažu te na kraju spremite u rupičaste vrećice, a za zamrzivač ponovite postupak, no koristite hermetičke vrećice. U hladnjaku će svježe voće poput nektarina, jagoda ili malina biti jestivo nakon 5 dana, povrće poput rajčica i paprika također, a u zamrzivaču će se takav tip namirnica moći održati i do 12 mjeseci!

Da biste mlijeku i mliječnim proizvodima produžili svježinu, nastojte ih držati u policama, a ne u vratima hladnjaka. Naime, vrata su podložna temperaturnim oscilacijama pa se povećava mogućnost kvarenja. Sirevi u hladnjaku mogu trajati do 10-ak dana, a upute o kvaliteti mlijeka pročitajte na pakiranju. Jaja se ne drže u vratima hladnjaka iz istog razloga kao i mlijeko i mogu se konzumirati unutar 5 tjedana, a sve navedene namirnice nisu pogodne za zamrzavanje.

Meso, riba i morski plodovi lako se zamrzavaju. U hladnjaku se drže do dva dana i čuvaju u zatvorenim hermetičkim posudicama kako biste spriječili da mirisi prijeđu na drugu hranu. Ako ih planirate zamrzavati, ovisi o tipu. Svježi burgeri i janjetina u zamrzivaču traju od 3 do 4 mjeseca, piletina od 9 do 12, steakovi od 6 do 12 mjeseci, dok su ostaci kuhanog svinjskog ili goveđeg mesa postojani od 2 do 3 mjeseca.

A što s gotovom hranom? Kako održati svježinu ostataka ručka ili večere? Nakon obroka, pustite jelo dva sata na sobnoj temperaturi i prebacite ga u hermetičku posudicu ili neki drugi odgovarajući tip posude te spremite u hladnjak. Na taj način ćete umanjiti mogućnost nastanka baterija i zadržati svježinu. Savjet plus je da označite posudice naljepnicama i datumom spremanja u hladnjak kako biste pratili ispravnost namirnice i upozorili sami sebe kada je vrijeme za konzumaciju jela, do 4 dana. Ako vam se varivo ili temeljci ne jede 3 dana zaredom, možete ih zamrznuti do 4 mjeseca.

Dok pričamo o sigurnosti hrane, nikad nije dovoljno upozorenja i kontrole, ističe struka. Upravo je Europska agencija za sigurnost hrane provela istraživanje 2019. godine među zemljama kandidatkinjama za ulazak u EU, poput Albanije, Crne Gore, Sjeverne Makedonije, Srbije i Turske, u kojem je istražila povjerenje stanovnika u sigurnost i izvornost hrane. Zaključak je da je 2 od 5 ispitanika zainteresirano za temu sigurnosti hrane te su zemlje koje načelno imaju veće povjerenje u znanstvene dokaze sklonije ispitivati ispravnost, kvalitetu i svježinu namirnica. U usporedbi s primicima, osobe koje zarađuju više, istražuju sigurnost hrane i kvalitetu namirnica, dok se osobe niže kupovne moći manje brinu oko kvalitete i sigurnosti hrane.

Zato hladnjak ima ključnu ulogu u domaćinstvu. Održavanje temperature do 4 °C prijeko je potrebno za sigurnost hrane. Taj temperaturni raspon inhibira rast bakterija, usporavajući proces kvarenja. U istom trenu, kvalitetni zamrzivači trebali bi hladiti do (-18°C) ili niže kako bi održali kvalitetu namirnica dulje vrijeme. Prije skladištenja hrane u zamrzivač, potrebno je zapakirati namirnice u hermetičku ambalažu ili vrećice kako biste spriječili gubitak okusa i teksture zamrznute hrane. Inovacija na tržištu svakako je linija proizvoda Gorenje GardenFresh.

Ovaj tip hladnjaka odlikuje se AdoptTech sustavom za optimalno hlađenje, prema vašim potrebama. Mjeri navike ukućana i procjenjuje u kojem trenu ćete otvoriti vrata hladnjaka i sukladno mjerenjima, nekoliko sekundi prije nego ga otvorite, dodatno se spušta temperatura kako bi se zadržala svježina namirnica. Crispzone i Humidity Control, kako samo ime kaže, osiguravaju svježinu voća i povrća uz mogućnost regulacije vlage. Ako u nekom trenu nemate voća i povrća u hladnjaku, uz Convert FreshZone, ladice se lako podešavaju za čuvanje ribe i mesa na odgovarajući način.

Hladnjakom nove generacije također se može upravljati preko LED Zaslona. To je posebno praktično kod funkcije FastFreeze, koja do 48 sati zamrzava namirnice na -24 stupnja, a zatim se isključuje i automatski namješta područje zamrzivača na ranije namještenu temperaturu. Preko LED Zaslona također možete namjestiti funkciju HolidayMode i Eco Mode, u slučaju da duže vremena nećete otvarati vrata hladnjaka. Također, zaboravite na struganje leda sa stijenki hladnjače, inovativna BeFrost tehnologija sprječava njegovo zadržavanje.

Izvor: Promo fotografije / Autor: Nik Jarh AV Studio

A kada ste kod kuće, najvažnije vam je da se vrata mogu normalno otvoriti neovisno na kojem dijelu kuhinje se nalazi hladnjak i da se sve police i ladice mogu u potpunosti izvući. Kod Gorenje hladnjaka to omogućuje funkcija Slotin. Za savršeno svjetlo i pregled sadržaja cijelog hladnjaka, tu je LEDLight.

Puno je još benefita kojima se mogu pohvaliti korisnici nove generacije Gorenje uređaja, a riječ pohvale mogu dati i vlasnici starije generacije njihovih hladnjaka. Kako? U nagradnom natječaju koji kreće upravo sada! Upute za sudjelovanje su sljedeće, a pravila sudjelovanja pronađite OVDJE.

Prilog je napravljen u produkciji Tnative tima tportala u skladu s najvišim profesionalnim standardima u suradnji s Gorenje Hrvatska.