LJUBAV NA TESTU

Ishod braka može se predvidjeti s točnošću od 94 posto

  • Autor: G. R.
  • Zadnja izmjena 26.03.2009 12:07
  • Objavljeno 26.03.2009 u 10:45
ljubav par

ljubav par

Izvor: Guliver/Getty Images / Autor: -

Na pitanje hoćete li živjeti sretno do kraja života ili će ljubav neslavno završiti razvodom braka, odgovor, tvrde znanstevnici, možete pronaći u matematičkoj formuli koja sa 94-postotnom točnošću previđa ishod braka

Profesor matematike sa Sveučilišta Oxford James Murray usavršio je model koji može izračunati koliko će veza biti uspješna. U istraživanju u kojem je sudjelovalo 700 parova profesor Murray predvidio je mogućnost razvoda s nevjerojatnom točnošću od 94 posto.

Ljudi u braku mogu se prema njegovom mišljenju podijeliti u pet grupa, od kojih su dvije stabilne, dvije nestabilne, a jedna  kategorija nalazi se između tih krajnosti.

U prvoj kategoriji nalaze se parovi koji su smireni, čiji partneri su bliski, podupiru jedno drugo i nalaze se u skladnoj vezi. Oni više vole zajednička iskustva nego isticanje individualnosti. U drugoj su grupi oni koji izbjegavaju svaku mogućnost svađe ili sukoba, a svojim partnerima odgovaraju samo pozitivno

Nestalni parovi su romantični i strastveni, ali imaju žučne rasprave i kombinacija su nestabilnih i stabilnih, ali generalno naginju k tome da budu nesretni.

GULIVER / Getty Images

GULIVER / Getty Images

Izvor: Guliver/Getty Images / Autor: -

Prezir je za vezu najdestruktivniji
U kategoriji neprijateljskih su oni parovi u kojima jedan partner ne želi razgovarati o problemu, a drugi se slaže te na kraju između njih nema nikakve komunikacije

Peta kategorija parova odnosi se na one u kojima je jedan partner zajedljiv i svadljiv, dok drugi partner nije uopće zainteresiran za raspravljanje o određenom problemu. Prema mišljenju profesora, najstabilnije su veze u kojima se na brak gleda staromodno, kao na partnerstvo.

Njegov izračun bazirao se na najjednostavnijem modelu, 15-minutnom razgovoru s parovima. Od partnera je zatražio da sjednu jedno nasuprot drugome i da razgovaraju o nekom problemu, recimo o novcu, seksu, odnosima s drugim članovima obitelji. Svaki par je trebao govoriti o istoj temi, sučeljavajući mišljenja cijelih 15 minuta.

Profesor Murray i kolege snimali su razgovor i dodijelili pozitivne i negativne bodove mužu i ženi ovisno o tome što su govorili, a ocjene su se kretale u rasponu od minus četiri od plus četiri. Partner koji je pokazao više humora, sreće ili osjećaja u razgovoru dobio je maksimalan broj bodova, dok su oni koji su izražavali prkos, prezir i nezadovoljstvo dobili minimalan. Parove su zatim pratili u periodu od 12 godina da vide hoće li im brak potrajati ili će se raspasti. Naglasio je da je u istraživanju kad je u pitanju bilo predviđanje razvoda točnost iznosila nevjerojatnih 100 posto.

Prof Murray rekao je da je prezir najdestruktivniji po vezu i da je gori od gađenja, tuge ili bijesa. Ocjene koje je pojedini bračni par dobio unesene su u matematički model i prenesene u grafikon. Točka gdje su se dvije linije srele ilustrira šanse da neki brak uspije ili propadne.

'Još uvijek mi je potpuno nevjerojatno da se ljudski osjećaji mogu prenijeti u matematički model i da se putem toga može predvidjeti ishod braka ili veze. To nije jednadžba, već smo pokušali ocijeniti njihovu interakciju putem sistema bodovanja. Te smo brojke prenijeli na graf, a ako su muž ili žena stalno bili negativni, onda su šanse da njihova veza završi prekidom ili brak razvodom bile daleko veće', rekao je prof. Murray.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi