ČEST PROBLEM

Dobili ste dijete i ne možete se pošteno naspavati? To je posve normalno, no iznenadit ćete se koliko dugo će taj problem potrajati

06.03.2019 u 16:04

Bionic
Reading

Najnovija studija je potvrdila nešto što je svim roditeljima dobro poznato: prvih djetetovih šest godina roditelji se slabo naspavaju

Posljednje je istraživanje pokazalo jednu dobro poznatu činjenicu: mama i tata se ne stignu dobro naspavati prvih šest godina djetetovog života.

No bez brige, iako se vaš mališan budi tijekom noći, najmlađi član obitelji dobiva sav san koju mu je potreban, potvrdili su stručnjaci.

Mnogi mladi roditelji znaju da je prvih nekoliko godina kad stigne beba, bezbrižan san stvar prošlosti te su sretni oni koju uspiju odspavati nekoliko sati u komadu.

Prvih mjeseci dok roditelji ne pohvataju ritam bebe, izmjenjuju se periodi nespavanja koji rezultiraju nervozom i umorom, a to može potrajati čak šest godina!

Istraživanje koje su proveli u suradnji britanskog Sveučilišta Warwick, njemačkog Instituta za ekonomskog istraživanja i američkog Sveučilišta West Virginia sad je i službeno potvrdilo ono što je dobro poznata činjenica za veliku većinu mladih roditelja.

U ovom je istraživanju sudjelovalo više od 2500 žena i 2100 muškaraca u Njemačkoj koji su vodili dnevnik o rasporedu spavanja nakon rođenja prvog, drugog i trećeg djeteta.

Istražanje je otkrilo kako su mame spavale oko sat vremena manje nakon porođaja nego što su spavale tijekom trudnoće, dok su očevi izgubili oko 15 minuta na noć.

U svakom slučaju, san roditelja nije se potpuno oporavio u razdoblju oko šest godina. Osim toga, negativni učinci na kvalitetu i trajanje spavanje bili su mnogo izraženiji kod majki nego u očeva - jer su i dalje mame više angažiranije oko djeteta tijekom noćnih buđenja.

Roditelji boljeg socio-ekonomskog statusa, stariji roditelji i majke koje žive s partnerom podjednako su ranjive na posljedice nespavanje, kao što su siromašnije, mlađe ili samohrane majke, otkrilo je istraživanje.