MOĆ BILJAKA

Imate problema s pamćenjem? Pomirišite ružmarin

09.04.2013 u 09:57

Bionic
Reading

Znanstvenici su otkrili kako mirisanje ulja iz biljaka i trava može pomoći da poboljšamo pamćenje i manje zaboravljamo na obaveze i slične stvari u životu

Tako je u nekoliko testova ružmarin imao sjajne rezultate jer su pacijenti mirišući njegova eterična ulja imali bolje pamćenje za 60 do 75 posto, ako se usporede s onima koji nisu mirisali tu poznatu biljku.

Ružmarin se dugo spominje kao biljka koja može poboljšati pamćenje, a sada su prvi put napravljeni testovi na Sveučilištu Northumbria u Newcastleu.

'U ovom smo istraživanju radili na pamćenju koje je presudno za svakodnevno funkcioniranje poput toga da se sjetite neke obaveze ili zapamtite da za nekoliko dana idete kod liječnika', rekao je jedan od voditelja studije Mark Moss

U studiji je sudjelovalo 66 ljudi od kojih su neki bili u prostorijama gdje je pušten miris eteričnog ulja ružmarina. Sve skupine imale su zadatak pokazati kako im radi pamćenje.

Ideja je bila da se svi zadaci poput traženja različitih skrivenih objekata odrade bez dodatnih pitanja, a što je više podsjetnika i uputa pojedinac trebao, rezultat je bio niži. Svi su ispitanici bili zdrave odrasle osobe, a u sklopu studije također su odgovarali na pitanja o trenutačnom raspoloženju te im je u krvi provjerena promjena kada su udisali eterično ulje ružmarina.

Ispitanici koji su udisali miris ružmarina bolje su se prisjećali danih zadataka te su ih izvršavali prema zadanom redoslijedu i zahtjevima.