ČEST PROBLEM

Imate nadut i bolan trbuh? Krivac može biti stres!

27.12.2013 u 09:58

Bionic
Reading

Imate bolan i nadut trbuh? To je problem koji vas već dulje vrijeme prati? Uzrok ne mora biti fizički. Kako pokazuje sve veći broj takvih slučajeva, u pozadini je najčešće stres i dugotrajna anksioznost

Sve veći broj žena pati od nadutog i bolnog trbuha. Najčešće su takve neugodnosti posljedica sindroma iritabilnoga crijeva. Međutim, postoje slučajevi u kojima liječnici ne mogu pronaći nikakav fizički uzrok koji dovodi do nadutosti trbuha i bolova koji prate takvo stanje.

Kao i uvijek kada ne postoji fizički uzrok, znanstvenici su pokušali pronaći poveznicu između mozga i problema u trbuhu. Uočeno je da nadutost trbuha kod ljudi koji nemaju fizičkih uzroka, dolazi od psihičkog stanja. Točnije, takve tegobe najčešće se javljaju uslijed emocionalne traume i stresa.

'Postoji velika povezanost između mozga i trbuha. Jedan dio mozga u potpunosti je zadužen za taj dio čovjekova tijela. Trbuh ima svoj vlastiti neurološki sustav koji se često naziva drugi mozak i ako je čovjek pod stresom ili ima drugih psihičkih problema, sve to može se odraziti na trbuhu. Vrlo često nadut trbuh prati i anksioznost tako da je poveznica jasno vidljiva', pojasnila je dr. Julian Stern, psihijatrica u poznatoj britanskoj bolnici St. Mark's.

Oko problema s nadutošću trbuha najbolje se najprije posavjetovati s liječnikom, a stručnjaci kažu da je u takvim stanjima – kada su uzrokovana psihičkim, a ne fizičkim stanjem – najbolje posegnuti za vježbama opuštanja, autogenim treningom i općenito radom na sebi. To su, kako kažu, tehnike koje dokazano pale.