INSPIRIRAJTE SE

Ideje za uređenje doma su svugdje oko nas

Bionic
Reading

Za stvaranje ugodnog i udobno uređenog vlastitog kutka potrebno je malo mašte i inspiracije, a nju srećom možemo crpsti iz svega što nas okružuje. Nadahnuće možemo potražiti u prirodi koja je uvijek nepresušan izvor inspiracije, ali i u putovanjima u krajeve koji su nas oduševili, umjetničkim djelima ili najjednostavnijim načinom – listanjem časopisa o uređenju interijera

Pronalazak odgovarajućih ideja, kojima će se stambeni prostor pretvoriti u oazu, opremljenu i prilagođenu vlastitim ukusima i načinu života, nije jednostavan i zbog toga što ponekad premalo poznajemo sami sebe. Ispitivanje vlastitih sklonosti, kao i sklonosti ostalih članova kućanstva, prvo je što moramo napraviti kako bi konačni ciljevi bili uspješno ispunjeni.

Najvažnije je postići ravnotežu u prostoru

Svijet koji nas okružuje teži ravnoteži i skladu, koji su dokazani te izraženi kroz mnogobrojne matematičke i fizikalne zakone i formule. Upravo tu ravnotežu, sklad, proporciju i harmoniju treba uvesti u stambeni prostor u kojem živimo. Takva okruženja su izrazito ugodna i opuštajuća te djeluju pozitivno na psihu i raspoloženje.

Prostorni sklad se postiže optimalnim rasporedom namještaja tj. volumena u prostoru, kvalitetnim odnosima svjetla i sjene te kolorističkim izražajima, koji u velikoj mjeri definiraju ugođaj prostora.

Jednostavna igra na papiru, kojom ćete skicirati poglede na četiri zida dnevnog boravka, spavaće ili dječje sobe, zamisliti ih kao vage na čije stranice postavljate željeni namještaj i boje, na način da nijedna ne preteže volumenom namještaja, nedostatkom svjetlosti (koji se može nadomjestiti svijetlim toplim bojama) ili agresivnim koloritom, pomoći će vam u stvaranju skladnog i uravnoteženog ugođaja. Ako ne možete postići ravnotežu na sve četiri strane, potrudite se uravnotežiti bar dvije nasuprotne strane zidova. Harmonija i ravnoteža često su nadahnuće umjetnicima, pa ih kao kreativnu snagu pokušajte iskoristiti i vi.

Daleke zemlje uvijek su nadahnuće za stvaranje novog ugođaja
Priroda je beskonačno inspirativna i poticajna, pa nije ni čudno što je baš ona ostavila toliko traga kroz različita arhitektonska, dizajnerska, slikarska ili kiparska ostvarenja. Promatranje prirode, boja koje se izmjenjuju kroz godišnja doba, plodova koji se razlikuju svojim neobičnim oblicima i koloritima, vodenih površina koje mijenjaju boju ovisno o vremenskim uvjetima, dubini i okolini koja ih okružuje, stijena i kamenja koji se odlikuju neobičnim strukturama, slojevitošću popraćenom promjenom boje i oblika, snježne bjeline koja stvara profinjen i elegantan ugođaj - samo su neki od načina pronalaska inspiracije za željene boje, materijale ili oblike namještaja u interijeru.

Proučavanjem umjetničkih djela poput slika, skulptura ili fotografija zasigurno ćete potaknuti i vlastitu kreativnost. Dramatični moment slike ili pokreta skulpture može pobuditi osjećaje, sjećanja ili stvoriti novu ideju, koja će biti odgovor za traženi detalj ili definiciju kompletnog ugođaja prostora. Zapažanje i osjećanje detalja vrlo je važno za kvalitetno uređenje prostora, ali i za život uopće.

Trendove ne treba slijepo slijediti već u njima pronaći inspiraciju
Putovanja su oduvijek donosila nadahnuća i novu stvaralačku energiju te se svi nakon njih osjećamo zrelijima i bogatijima. Upoznavanje različitih kultura, običaja, zemalja, arhitektonskih dostignuća i svega ostaloga, idealno će poslužiti onima koji traže izvor inspiracije i za uređenje vlastitog doma. Promatranje i upoznavanje vlastite zemlje i svijeta nadahnut će vas za nove prostorne ugođaje, dizajnerske i kolorističke odnose, koji će kao takvi biti integrirani u vaš životni prostor.

Najjednostavniji i najprimjenjiviji način pronalaženja inspiracije je prelistavanje kataloga i časopisa s moderno uređenim stambenim prostorima. Proučavanje i praćenje trendova je potrebno, ali ne da bi ih se slijepo kopiralo već prilagodilo vlastitim potrebama i prostornim mogućnostima. Maštovitost, koja će stvoriti jedinstven prostorni ugođaj, poželjna je i potrebna. Prostor bez duše, a dajete ju baš vi svojim stilom života i detaljima koji ga prate, nema pravu vrijednost. Stoga otvorite oči, promatrajte svijet oko sebe i iz njega crpite inspiraciju, kojom ćete oplemeniti i obogatiti vlastiti dom.

Ako planirate preurediti svoj životni prostor i pretvoriti ga u funkcionalno i ugodno mjesto za boravak, dobro bi vam došao savjet stručnjaka. Na stranicama tportala možete dobiti besplatan savjet naših stručnih suradnica, mr. ing. arh. Monike Galović Dumendžić i mr. ing. arh. Izabele Galović Ninić, koje jednom tjedno čitateljima nude najbolja idejna rješenja. Svoje tlocrte šaljite na e-mail adresu interijeri@tportal.hr.

Više o uređenju interijera možete pronaći na www.interijerNET.hr