TERME SV. MARTIN

Ideja za savršeni odmor u Međimurju

07.08.2015 u 13:16

Bionic
Reading

Prije nego li se počnete smijati, pročitajte ovaj članak do kraja. Iako je na prvu vidljivo da nema more, da odmah to raščistimo, no zato ima na stotine drugih stvari koje, ne da će vas oboriti s nogu, već će vas 'baciti na guzicu'

Najveća prednost Međimurja je ta što nema silnih gužvi svuda oko vas, nema čekanja na naplatnim kućicama i još uvijek ima slobodnih kreveta. Međimurje je samo po sebi zaista poseban kraj. Ljudi su radišni, priroda je zaista fenomenalna, a o hrani i vinima da ni ne pričamo. Kada bi smo morali izdvojiti tri stvari po kojima je Međimurje poznato, to bi naveli bez imali razmišljanja. Dakle, dobra i lokalna Međimurska kuhinja, genijalna biciklistička infrastruktura i jedno od najboljih vina na svijetu.

Ako nikada niste bili u Međimurju, svakako vam predlažemo da se zaputite u Gornje Međimurje. Kraj prepun pitoresknih zelenih brežuljaka prepunih vinograda, koji samo čeka zalutale turiste u istraživanju njegovih sadržaja. U srcu tog brežuljkastog područja smjestile su se i jedne Terme koje nas posebno razvesele svaki puta kada tamo odlazimo - Terme Sveti Martin. Ono što je posebno za Terme Sveti Martin je to da bolju hranu nećete probati nigdje jer se za pripremu jela koriste isključivo međimurske namirnice od malih proizvođača. Također, ako ste rekreativni ili profesionalni biciklist, ovdje ćete pronaći sve što vam je potrebno za jedan aktivni odmor s obitelji ili prijateljima. Tu je još i ljekovita termomineralna voda i brojni drugi sportski sadržaji.

Krenete li u razgledavanje Međimurja, svega pet minuta automobilom od Termi, smjestila se i općina Sveti Martin na Muri sa naseljem Žabnik koje je najsjevernija točka Republike Hrvatske, a ujedno i dom posljednjem Međimurskom mlinu na rijeci Muri. Danas se ovdje nalazi i predivna Mlinareva hiža koja će vam približiti povijest mlinarenja, što je posebno zanimljivo svim mališanima. Nedaleko od Svetog Martina, nalazi se još jedna turistička atrakcija, potencijalno svjetskog glasa. Možda ste pogodili. To je prvo naftno polje na svijetu, ono u seluPeklenica. Iako je danas to samo jedno spomen područje, još uvijek možete vidjeti kako nafta izvire iz dubine zemlje.

Ako vam nakon svog tog silnog razgledavanja Međimurja postane vruće, preporuka je da se vratite u Terme Sveti Martin i bacite u jedan od vanjskih bazena. Sigurni smo da ćete od kupanja i ogladniti, no tada slijedi onaj najljepši dio - degustiranje domaće međimurske hrane. Gdje? Hm. Međimurje ima na desetke restorana od kojih valja izdvojiti HealthyDining restoran LeBatat u Termama Sveti Martin, Restoran Mala Hiža Mačkovcu koji je ujedno i drugi najbolji restoran u Hrvatskoj, te restoran Terbotz, smješten u predivnom dvorcu na vrhu Međimurskog brega u Železnoj Gori

Ako nakon dobre klope poželite sjesti na bicikl i izgubiti ono što ste pojeli, tu je zaista veliki odabir bike ruta koje se protežu na preko 1000 kilometara biciklističkih staza. Vozite li po Međimurju, sigurno će vas jedan Austrijanac prestići, možda čak i dvaput, no zbog toga ne treba odustati. Međimurje ima predivne rute koje mogu zadovoljiti i svaku motivaciju, ali i prilagoditi se svakoj kondiciji.


Sve u svemu, Međimurje će vam umjesto kupanja u moru pružiti jedan drukčiji vid odmora koji ćete pamtiti i o kojem ćete pričati još dugo nakon povratka kući.