VJEROVALI ILI NE

I lijepa lica imaju manu, a evo i koju

06.02.2014 u 13:01

Bionic
Reading

Ako ste lijepi i mislite da vas ljudi zbog toga pamte, jako se varate...

Vjerojatno ste već čuli da se lijepa lica nikada ne zaboravljaju, ali to uopće nije točno. Kako pojašnjavaju psiholozi, situacija je upravo suprotna – lijepa lica lošije se pamte dok se manje lijepa lica urezuju dulje u sjećanje. Od lijepih lica pamte se samo ona koja su zaista potpuno drugačija od drugih, poput lica Angelina Jolie.

A zašto se zaboravljaju lijepa lica? Njemački psiholozi pojašnjavaju da je to vjerojatno zato što emocije koje se jave ometaju proces pamćenja. Sva ta otkrića rezultat su istraživanja znanstvenika s njemačkog sveučilišta Jena.

U istraživanju ispitanici su gledali fotografije privlačnih i manje privlačnih ljudi, a potom su testirani kako bi se otkrilo koja se lica pamte, a koja ne. Pokazalo se da u sjećanju dulje ostaju manje lijepa lica.

'Kada vidimo lijepo lice, čini nam se da ćemo ga zauvijek pamtiti, ali naše istraživanje pokazuje da to nije tako. Naprotiv, pamtimo manje lijepa lica', zaključio je dr. Holger Wiese, jedan od znanstvenika koji je radio na istraživanju.