UPOZNAJTE DS4 R

I Citroen ima kompaktnu raketu za utrku

27.02.2012 u 06:58

Bionic
Reading

Priznajemo da smo očekivali nešto sasvim drukčije kada je Citroen prije četiri godine lansirao ideju o povratku legendarne linije DS. To ne znači da je francuski proizvođač razočarao

Možda i nismo dobili avangardno dizajnirane i tehnološki superiorne automobile, no malo tko je ostao razočaran onime što su DS3 i DS4 ponudili, a čini se da su Francuzi napokon odlučili kapitalizirati na stečenom statusu u svjetskom reli prvenstvu.

Nakon modela DS3 R, Citroen će nam na ovogodišnjem salonu u Ženevi pokazati i DS4 R.

Citroenovog konkurenta u žestokom segmentu kompaktnih raketa, koju predvode automobili poput Volkswagen Golfa R, Renault Megane RenaultSporta i Focusa ST, imat će isti 1.6-litreni turbopunjeni benzinac iz modela DS3 R no dorađen kako bi razvijao čak 256 KS, odnosno 160 KS po litri obujma što je, tvrde u Citroenu, rekord za jedan visokoserijski automobil.

DS4 R je k tome dobio snažnije kočnice, unaprijeđeni sportski ovjes (35 mm niži), prošireni trag kotača (55 mm sprijeda i 75 mm straga) te 19 colne aluminijske naplatke i aerodinamični paket koji u mnogo čemu doprinosi agresivnom izgledu.

U Citroenu zasad ne navode performanse, s obzirom na to da je riječ o konceptu, no prema stupnju završenosti i šuškanju stranih medija, očekuje se kako će raketa iz Poissyja na tržište stići već iduće godine.