ZIMA STIŽE

Hrvati, odbrojavajte dvije sekunde od vozila ispred vas

26.11.2013 u 15:17

Bionic
Reading

U 2012. godini prema statistici MUP-a 8,5 posto svih nesreća u Hrvatskoj dogodilo se uslijed vožnje na nedozvoljenoj udaljenosti između vozila, koja je treći statistički najčešći uzročnik nesreća u našoj zemlji. Hrvatski autoklub provjerio je stoga poštuju li naši vozači razmak između vozila, terenskom provjerom na dvije ceste - Zagrebačkoj koja od Velike Gorice vodi do Zagreba te Ulici kneza Branimira u Zagrebu

1. Pravilo dvije sekunde
Na suhoj cesti odbrojite do dva i pozicionirajte svoj automobil tako da ste na udaljenosti od dvije sekunde. Najbolje je tu metodu primijeniti kada vozilo ispred vas prolazi uz neki znak ili neki dio na cesti gdje ćete moći mjeriti poziciju svog automobila.

2. Pravilo četiri sekunde
Sve je isto kao i kod dvije sekunde, samo što biste se trebali voziti na četiri sekunde iza vozila koje je ispred vas u uvjetima kiše i vlažne ceste.

3. Pravilo deset sekundi
Izgleda kao mnogo vremena - manje od deset sekundi treba vrhunskim atletičarima da prijeđu 100 metara. Međutim, kako ovo pravilo vrijedi kad je cesta pokrivena snijegom i ledom, treba znati da se u ekstremnim vremenskim uvjetima produžuje put kočenja automobila (pa čak i onih najnovijih i najmodernijih).

Staro je pravilo da se od vozila ispred sebe mora voziti na udaljenosti koju prijeđemo u dvije sekunde, a ta udaljenost naravno ovisi o brzini vožnje. Pravilo dvije sekunde osnova je za sankcioniranje vozača u pojedinim europskim zemljama, primjerice Njemačkoj i Austriji. Odnedavno smo svjedoci napisa u našim medijima kako je Republika Slovenija počela snimati kamerom i kažnjavati vozače koji se ne pridržavaju tog pravila, koristeći postojeće uređaje koji na autocestama mjere razmak između vozila.

U Hrvatskom autoklubu kažu kako su tijekom studenoga pratili promet na 1.000 metara od križanja Zagrebačke ulice s Ulicom Rudolfa Fizira i Vukomeričke gdje je dopuštena brzina 80 km/h. To je lokacija ispred nadvožnjaka ispod kojeg prolazi željeznička pruga. Ta je udaljenost određena kako bi vozila koja kreću na semaforu iz smjera Velike Gorice (Zagrebačka ulica) imala dovoljno vremena i prostora za ubrzanje i postizanje razmaka od dvije sekunde. Promatrali su samo vozila koja su dolazila sa semafora iz smjera Velike Gorice, a bila su dio kompaktne kolone. Izračunavši da bi pri 80 km/h dvije sekunde bile 44 metra, postavili su uz cestu oznake sa zonom od 44 metra i nakon prolaska prvog vozila mjerili je li drugo vozilo unutar te zone ili izvan nje.

Na toj lokaciji u sat vremena HAK-ovci su izmjerili 318 situacija za koje smo mogli objektivno procijeniti jesu li vozila unutar zadanih gabarita od 44 metra ili izvan njih, s poraznim rezultatom jer je u čak 204 situacije, ili više od 64 posto, razmak između vozila bio manji od 44 metra, a tek u 114 situacija taj je razmak bio veći.

Istom metodologijom mjerenje je ponovljeno na skretanju iz Ulice kneza Branimira u Ulicu Dragojla Kušlana - 400 metara od raskršća Svetice. Na cesti s ograničenjem brzine 60 km/h, dano je dovoljno mjesta vozačima za propisan razmak od dvije sekunde, odnosno 33 metra. Tijekom sat vremena HAK-ovci su izmjerili 372 situacije i podjednako loše rezultate - preblizu drugom vozilu bilo je 246 vozača, ili više od 66 posto, a tek je njih 126 održavalo predviđeni razmak.

Ova terenska provjera nam govori kako naši vozači nerijetko ne shvaćaju koliko je razmak između vozila važan u cestovnom prometu, a mnogi su požalili što se nisu pridržavali pravila. Nerijetko su posljedice lakše prometne nesreće u kojima nema težeg ozljeđivanja, ali su zato materijalne posljedice velike. No ima i nesreća s teškim posljedicama za zdravlje sudionika.

U Hrvatskom autoklubu naglašavaju kako vožnja na udaljenosti od deset metara od drugog vozila pri brzini od 80 km/h u nas vjerojatno neće rezultirati kaznom, ali vozači sebe i druge izlažu riziku jer vozilo ispred može naglo zakočiti, a oni će možda baš u tom trenutku posegnuti za funkcijskom tipkom u automobilu i svrnuti pogled s ceste.

Premalen razmak i prekasna reakcija kobna su kombinacija te je posljedica neizbježna prometna nesreća s velikom materijalnom štetom i, uz mnogo sreće, samo s lakšim ozljedama. Doda li se tim faktorima klizav kolnik, silina udarca u vozilo ispred sebe samo raste jer kočenje neće mnogo pomoći.

Stoga u HAK-u preporučuju vozačima da odbrojavaju dvije sekunde od vozila ispred sebe i udaljenost poštuju koristeći neku oznaku na cesti koja će im pomoći u vožnji. Molba za poštivanje pravilnog razmaka od vozila ispred nas dobit će još više na vrijednosti kad ceste namoči kiša ili kad se na našim prometnicama pojavi snijeg s poledicom jer se tada produžuje put kočenja te je razmak potrebno povećati. Vozači koji se pridržavaju pravila dvije sekunde sigurniji su u prometu, kako za sebe, tako i za druge sudionike.