PRAVA POSLASTICA

Hrskave proljetne rolice s piletinom

29.01.2014 u 09:17

Bionic
Reading

Mnogo je načina na koji se može pripremiti riža, a zastupljenošću u ljudskoj prehrani riža je pri vrhu svih žitarica koje pripremamo

Nadahnuta jela s rižom, od rižota, pilava, paelja i azijskih specijaliteta do slastica, sve to možete pronaći u kuharici  200 rižota i jela od riže u izdanju Profila

Vrijeme pripreme: 35 minuta
+ 30 minuta za namakanje
Vrijeme kuhanja: 5 minuta

Potrebni sastojci za 4 osobe:

4 suhe gljive šitake
40 g rižinih rezanaca
200 g svinjskog filea, nasjeckanog
200 g pilećih prsa, nasjeckanih
1 mrkva, naribana
1 češanj češnjaka, nasjeckan
1 žličica svježeg đumbirova korijena, naribanog
1 žličica vijetnamskog ribljeg umaka nuoc-mâm
12 listova tijesta za proljetne rolice ili 3 tanka lista tijesta za savijače
biljno ulje
sol i papar
listovi salate i pikantni umak po izboru, za posluživanje


Priprema

Namačite gljive u zdjeli mlake vode oko pola sata. Ocijedite ih, osušite i sitno nasjeckajte. Rižine rezance stavite u zdjelu, prelijte mlakom vodom i ostavite da se namaču 15 minuta. Kuhajte ih 3 minute u kipućoj, posoljenoj vodi pa ocijedite.

U većoj zdjeli pomiješajte i začinite svinjetinu, piletinu, rižine rezance, gljive, mrkvu, češnjak, đumbir i riblji umak.

Listiće za rolice (ili četvrtine tankog tijesta za savijače) omekšajte umačući ih kratko u tanjur blago zašećerene vode, otresite višak tekućine i raširite ih na radnu plohu.

Na svaki listić stavite dio nadjeva, savinite rubove prema nadjevu i čvrsto zamotajte. Pržite rolice u vrlo vrućem, dubokom ulju. Ocijedite na kuhinjskom papiru.

Poslužite toplo s listovima salate i pikantnim umakom.

Za proljetne rolice sa svinjetinom i kozicama umjesto piletine uzmite 200 g sirovih, očišćenih i nasjeckanih kozica. Umjesto suhih gljiva uzmite 4 svježe lisičarke. Očetkajte ih ili brzo isperite mlazom hladne vode i dobro osušite čistom krpom, a zatim ih sitno nasjeckajte.