ZBOGOM, SIJEDE!

Hoće li sijeda kosa uskoro biti stvar prošlosti?

17.06.2011 u 12:25

Bionic
Reading

Čini se da će znanstvenici uspjeti stati na kraj sjedim vlasima koje muče brojne žene, ali i muškarce. Naime, u seriji eksperimenata identificirali su protein nazvan WNT koji je, po svemu sudeći, odgovoran za proizvodnju boje vlasi

Istraživanje koje su proveli američki znanstvenici s njujorškog sveučilišta Langone Medical Centre, ukoliko se pokaže učinkovitim,

moglo bi pokrenuti proizvodnju šampona, losiona i lijekova koji u sebi sadržavaju protein WNT te bijelu i sijedu kosu vraćaju u prirodnu boju.

Takav tretman spasio bi brojne žene određene dobi beskrajno skupih izleta u frizerske salone na koje odlaze kako bi prekrile sijede izraste. Osim kod žena, ovakav tretman bi zasigurno privukao i pažnju brojnih sredovječnih muškaraca koji željele prekriti tragove starenja.

Istraživanje objavljeno u časopisu Cell pokazuje kako protein WNT potiče lanac reakcija koje tjeraju matične stanice u koži na 'buđenje' i proizvodnju pigmenta koji daje boju kosi. Protein je ključan i za rast kose, tako da bi ovaj oblik tretmana, osim održavanja boje kose, sprečavao i njezino istanjivanje.

Prethodna istraživanja pokazala su da je protein WNT odgovoran i za proizvodnju folikula. Dugo vremena se smatralo da je broj folikula kose određen prije rođenja, a da njihovo izumiranje dovodi do ćelavosti. No nije samo protein WNT odgovoran za pojavu sijedih vlasi, a znanstvenici prstom upiru u hidrogen. Naime, studija Sveučilišta Bredford otkrila je da prekomjerno tretiranje kose hidrogenom može smanjiti proizvodnju pigmenta.

No, istraživači tvrde da se mlađe žene koje koriste hidrogen za izbjeljivanje kose ne trebaju previše brinuti, za razliku od onih starijih kod kojih hidrogen može ubrzati proces sjedenja.

Smatra se da genetika ipak ima najveću ulogu u određivanju dobi kada će kosa izgubiti pigment, no pojavu sijedih ubrzava pušenje, stres, alkohol i loša prehrana.