NE PROPUSTITE

Hladne juhe - ne kuhaju se i gotove su u tren oka

01.07.2014 u 11:08

Bionic
Reading

Hladne juhe od povrća odličan su izbor za vruće ljetne dane. Osim što za njihovu pripremu treba svega nekoliko minuta i ne zahtijevaju kuhanje, hladne juhe od povrća nevjerojatno su zdrave i ukusne. Izbor povrća je stvarno šarolik: Tikvice, rajčice, svježi krastavci, ali i voće, poput dinje – stoga nema razloga da ne uživate u ovoj poslastici

Tanjur hladne juhe uz kakvu osvježavajuću salatu može biti savršeno zdrav i ukusan ljetni obrok, a kako biste se zasitili, dodajte krišku kukuruznog ili crnog kruha ili pak prepržene kockice kruha.

Kada pomislite na juhu, voće vjerojatno nije prvi sastojak koji biste upotrijebili. No hladna juha od dinje pravo je osvježenje u vrućim danima. Dinja pomiješana s kokosovim mlijekom, bosiljkom i paprikom naprosto će vas oduševiti, a priprema je i više no jednostavna. Nasjeckanu dinju, šalicu kokosovog mlijeka, sok od dvije limete, dvije žlice svježe nasjeckanog bosiljka, dvije žličice ljute papričice i malo soli pomiješajte u blenderu. Miksajte sve dok ne dobijete glatku smjesu te po želji dodajte još malo soli, ljute papričice ili soka od limete.

Kada se radi o ljetnim receptima, avokado je jedan od najboljih odabira. Hladna i kremasta juha od avokada i krastavaca jednostavna je za pripremu, a okusom će vas osvojiti. U blender stavite oguljeni i sitno nasjeckani svježi krastavac, nasjeckani avokado, pola šalice jogurta, malo soli, malo šećera, sok od jedne limete i malo mljevenog papra. Miksajte sve dok ne dobijete glatku smjesu, a ukusnu juhicu dobro ohladite prije posluživanja.

Porijeklom iz Andaluzije, ova hladna juha na bazi rajčice stekla je velik broj poklonika, no ne propustite isprobati njezinu zelenu varijantu. Zelene rajčice zamijenite običnim, crvenim rajčicama te dodajte obilje drugoga povrća jer upravo ono čini ovu juhu nevjerojatno ukusnom i zdravom. I u ovome slučaju potreban vam je blender, pa u njega ubacite zelene ili crvene oguljene rajčice, polovicu neoguljene i grubo nasjeckane tikvice, polovicu svježeg krastavca, polovicu svježe paprike, tri mlada nasjeckana luka, polovicu ljute nasjeckane papričice, malo nasjeckanog svježeg bosiljka ili peršina, malo maslinovog ulja, malo vode, soli i svježe mljevenog papra i – prepustite se užitku.

Ljubiteljima pravih španjolskih recepata sigurno će se svidjeti klasični gazpacho vatrene crvene boje. Prije nego stavite sve sastojke u blender, ogulite kilogram crvenih rajčica. To ćete najlakše učiniti ako ih stavite u velik lonac, prelijete kipućom vodom i ostavite da odstoje dvadesetak sekundi. Nakon toga ih isperite pod hladnom vodom i nježno ogulite kožu. Prerežite ih na pola, žličicom uklonite sjemenke, a ostatak nasjeckajte na sitno. Nakon toga zajedno s nasjeckanom rajčicom u blender stavite mali oguljeni i nasjeckani svježi krastavac, manju crvenu papriku, po želji četvrtinu šalice octa, dva češnja češnjaka, pola šalice maslinovog ulja, tvrdo kuhano jaje te malo soli i mljevenog papra.

Nevjerojatno ukusna hladna juha od đumbira i cikle može biti sjajna kao solo obrok ili kao dodatak pečenoj piletini. Recept je nevjerojatno jednostavan i gotov u tren oka, jedino je ciklu potrebno ispeći, no to možete učiniti i 48 sati prije te je spremiti u hladnjak. U blender stavite šest srednje velikih pečenih i dobro zgnječenih cikli, dvije šalice povrtnog temeljca, žličicu mljevenog đumbira, žlicu svježe iscijeđenog soka od limuna te malo soli i mljevenog papra. Dobar tek!