SAVRŠEN BALANS

Hibridni način rada pokazao se kao pun pogodak: Zaposlenike čini zdravijima, sretnijima i produktivnijima

17.06.2024 u 14:12

Bionic
Reading

Istraživanje je pokazalo da zaposlenici koji imaju priliku barem dio vremena raditi od kuće dulje ostaju na istom radnom mjestu, produktivniji su, zadovoljniji te žive zdravije

Hibridni način rada, u kojem dio radnog tjedna provodimo kod kuće, a dio u uredu, pokazao se kao savršen omjer u raspodjeli radnog vremena. Naime, istraživanje je utvrdilo da ono zaposlenike čini zdravijima, sretnijima i produktivnijima te da je čak 3/4 ispitanika istaknulo kako bi povratak na staro naštetilo njihovoj dobrobiti.

Istraživanje je provedeno u Velikoj Britaniji na 1026 osoba koje rade fleksibilno, samostalno birajući kada će odraditi zatraženi period u uredu, a kada (i gdje) će raditi samostalno.

Dokazano je da hibridni rad donosi ogroman niz prednosti za san zaposlenika, prehrambene navike, razinu stresa i opći osjećaj dobrobiti ispitanika, koji su izjavili i da se osjećaju manje iscrpljeno (79%), manje pod stresom (78%) i manje tjeskobno (72%), a sve kao rezultat toga što dio tjedna provode radeći od kuće.

Nasljednici kralja Charlesa III na tronu Izvor: tportal.hr / Autor: Neven Bučević/tportal

Isto tako, 86% je reklo da je povećanje količine slobodnog vremena koje su imali jer više nisu morali svaki dan putovati na posao poboljšalo njihovu ravnotežu između posla i privatnog života im pružilo osjećaj da se lakše mogu nositi s izazovima svakodnevnog života.

Od boljeg sna do kvalitetnije prehrane

International Workplace Group (IWG), koje je provelo ovu studiju, navelo je ključne prednosti:

  • bolja kvaliteta sna (68%)
  • više vježbanja (54%)
  • zdravije pripremanje obroka (58%)
  • bolje zdravlje u cjelini (68%)

'Malo toga je tijekom godina imalo veći učinak na porast depresije, stresa i frustracije djelatnika od svakodnevnog putovanja na posao. Razdvaja obitelji, razbija zajednice, zagađuje okoliš i stvara ogromne gubitke u količini vremena i novca', rekao je Mark Dixon, izvršni direktor IWG-a.

Istraživanje koje je proveo Mortar Research, “pokazuje značajne koristi za zdravlje i dobrobit onih koji rade u hibridnom modelu, pri čemu radnici manje koriste vrijeme ušteđeno od putovanja na posao kako bi uživali u poboljšanoj kvaliteti života i ravnoteži između posla i privatnog života.

Veći osjećaj kontrole nad životom

'Zaposlenici su sada značajno zdraviji i sretniji te osjećaju da više kontroliraju svoje živote', ističu znanstvenici.

Ono što je ključno, anketa je također otkrila da oko tri četvrtine hibridnih radnika smatraju da su produktivniji (74%) i motiviraniji (76%) zbog fleksibilnog tjedna, dok je 85% reklo da im je to poboljšalo zadovoljstvo poslom.

Nalazi su u skladu s istraživanjem koje je prošli tjedan u znanstvenom časopisu Nature objavio Nick Bloom, profesor ekonomije sa Sveučilišta Stanford i stručnjak za rad od kuće.

Produktivniji rad i zadovoljniji djelatnici

'Hibridni rad poboljšava zadovoljstvo poslom, ne utječe na produktivnost i smanjuje otkaze osoblja – posebno žena, nemenadžera i onih koji dugo putuju na posao – za trećinu', otkrio je Bloom nakon proučavanja 1612 zaposlenika u kineskoj tehnološkoj tvrtki.

Osim toga, 395 menadžera u studiji, koji su u početku bili negativno nastrojeni prema zaposlenicima koji rade od kuće dva dana u tjednu, promijenili su stavove kada su vidjeli kako sve dobro funkcionira.

Dr. Jen Rhymer, stručnjakinja za budućnost rada u školi menadžmenta University College London, rekla je da nalazi IWG-a naglašava kako više nikoga ne treba čuditi da je 'hibridni radni aranžman najtraženija pogodnost' koju ljudi traže prije nego što se zaposle.

Balans privatnog i poslovnog

'Brojne su studije pokazale da je rad od kuće i hibridni rad jednako produktivan ili produktivniji od rada u uredu. Također se pokazalo da poboljšava zadovoljstvo na poslu pa zaposlenici dulje ostaju na istom radnom mjestu. Stres i iscrpljenost na radnom mjestu smanjuju se radom od kuće, a povećana autonomija je ključni čimbenik u tome', ističe dr. Rhymer.

Organizacije koje nude fleksibilan rad vjerojatnije će privući mlađe osoblje i biti manje pogođene nedostatkom radne snage koji je postao uobičajen posljednjih godina, ističu stručnjaci i pojašnjavaju razloge.

'Nudeći kombinaciju rada od kuće i rada u uredu, tvrtke mogu pružiti traženu ravnotežu između posla i privatnog života koja poboljšava dobrobit i produktivnost zaposlenika', zaključuje Dixon.